Svet
16 ogledov

Na barikadah za zdaj mirno

Kosovo
1/13
Reuters
Na Kosovu položaj za zdaj miren, vendar diplomati niso več preveč diplomatski. Medsebojno obtoževanje o podpihovanju nemirov in pozivi k vztrajanju na barikadah.

"Priština se s Srbijo ne želi več pogajati, njen edini cilj je zavzetje severa Kosova," piše srbski Blic.

Čeprav je na mejnih prehodih za zdaj mirno, pa so razmere na diplomatski ravni očitno zelo zaostrene. Že včeraj je tako kosovski premier Hashim Thaçi na izredni seji izdal sklep o splošni mobilizaciji – to pomeni, da so vse varnostne službe na Kosovu v najvišji vojni pripravljenosti.

Vodja kosovske pogajalske skupine Edita Tahiri pa zatrjuje, da so visoki predstavniki Srbije vpleteni v požig mejnega prehoda Jarinje.

Danes nadaljevanje pogajanj

Včeraj so se sicer zaradi zadnjega dogajanja na Kosovu sestali srbski minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović, vodja srbske pogajalske skupine Borislav Stefanović in pogajalec EU Robert Cooper. Sestanek ni prinesel rešitve.

Stefanović je v Rudaru (tam so postavljene barikade na cesti v smeri administrativnega prehoda Jarinje) tudi danes nagovoril ljudi. Pozval jih je, naj ostanejo na barikadah, vendar naj ne nasedajo provokacijam, ki bi vodile v nasilje, pač pa naj dajo priložnost dialogu.

Danes naj bi sledila nova pogajanja, vendar ne Stefanović ne Bogdanović nista optimistična. Po besedah Stefanovića Priština ni pripravljena na dogovor.

MZZ obe strani poziva k sodelovanju

Dogajanje z zaskrbljenostjo spremlja tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki obe strani poziva, da se vzdržita vseh enostranskih in nasilnih dejanj ter dejanj, ki bi vodila k stopnjevanju napetosti in zaostrovanju razmer. Ministrstvo ravno tako poziva strani, da predstavnikom mednarodne skupnosti omogočita nemoteno izvajanje njihovih nalog in izkoristita obisk posebnega predstavnika EU Roberta Cooperja v regiji za dogovor glede zmanjšanja napetosti in vrnitve za pogajalsko mizo, z namenom olajšanja vsakodnevnega življenja ljudi.

Po njihovem mnenju je vzpostavitev trajne stabilnosti, varnosti in razvoja regije mogoča samo z evropsko perspektivo za vse države Zahodnega Balkana.

Slovenija je glede na prijateljske odnose z obema državama še naprej pripravljena sodelovati pri iskanju politične rešitve. Z aktivnim prispevkom svojih vojakov v okviru Kforja, policistov v okviru EULEX-a ter politično pa bo še še naprej podpirala prizadevanja mednarodne skupnosti za zagotavljanje miru, varnosti in stabilnosti na Kosovu.

Komentarjev 2
  • privat 10:02 28.avgust 2011.

    kaj to pomeni menih na barikadah...srbska cerkev spodbuja nasilje?? kaj pa je to novega??

  • privat 09:59 28.avgust 2011.

    dal jim bi jaz bombo ...pa naj brcajo! srbske igre

Sorodne novice