Svet
2482 ogledov

Na simbol slovenstva narisali fašistnični znak

spomenik TIGR TIGR Primorske Skrunjen tigrovski spomenik nad Trstom.
Doslej je bil ta spomenik poškodovan že vsaj trikrat.

Neznanci so v petek v gozdu Salcer pri vasi Padriče nad Trstom poškodovali spominsko obeležje organizacije TIGR, na katerem so med drugim narisali fašistični znak, t. i. fascio oz. butaro. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so danes obsodili vandalizem, pričakujejo izsleditev in ustrezno obravnavo storilcev.

Kot je v soboto sporočilo društvo TIGR Primorska, so neznanci uničili napise na spomeniku in pustili svoj podpis s fašističnim znakom. Menijo, da je to povezano tudi z dogodkom v Evropskem parlamentu, kjer je minuli torek potekala okrogla miza o nastanku in pomenu protifašističnih organizacij TIGR in BORBA.

V izjavi na svoji spletni strani so spomnili še, da ne gre za prvo poškodbo tega spomenika, ki je bil doslej poškodovan vsaj trikrat.

Obsodba s strani MZZ

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je na omrežju X danes sporočilo, da ob ponovnem napadu in poškodovanju spominskega obeležja obžaluje in obsoja vandalizem.

"Posebno skrb vzbuja dejstvo, da do zavržnega dejanja zoper spomin na začetnike protifašističnega upora prihaja v dneh, ko se svet z bolečino in dostojanstvom spominja žrtev nacističnih taborišč," so zapisali.

Pričakujejo, da bodo pristojne italijanske oblasti naredile vse potrebne korake za izsleditev in ustrezno obravnavo storilcev tega dejanja. Ob tem pa so znova poudarili, da Slovenija v odnosih s sosednjo Italijo in vsemi sosedami ostaja zavezana kulturi spoštljivega spomina, krepitvi v prihodnost usmerjenega sodelovanja in sožitja med narodi na obmejnih območjih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice