Svet
4930 ogledov

Vaš tiskalnik riše skrivne pike, ki izdajajo veliko o vas

Tiskalnik Florian Heise/Wikimedia
Bolje za vas, da veste za to skrivnost novodobnih tiskalnikov.

Ste vedeli, da tiskalniki na papir simultano z besedilom tiskajo tudi drobne pikice, ki lahko razkrijejo marsikaj o vas? 

Leta 2004 je prvič prišlo na dan, da naprave za tiskanje računalniškega besedila uporabljajo posebne kode, s katerimi je mogoče razkriti morebitno malverzacijo z zaupnimi dokumenti. 

Laserski tiskalniki namreč na vsak natisnjen papir poleg črk natisnejo tudi vzorec izredno majhnih pikic, ki s prostim očesom sploh niso vidne. Te pikice skrivajo podatek o serijski številki tiskalnika ter datum in čas, ko je bil dokument natisnjen. Na ta način lahko strokovnjaki razkrijejo, na katerem tiskalniku je bil dokument natisnjen, po datumu in uri pa ga je mogoče tudi hitro povezati z osebo, ki je sprožila tiskanje, poroča BBC.

Drobne pikice so na papirju vidne le ob pomoči posebne modre LED svetlobe. Prvič je o skrivnosti javnost obvestil Peter Crean, upokojeni visoki razvojnik družbe Xerox. Kot je povedal, o razlogu za pikice nikomur niso želeli povedati ničesar jasnega, še največ, kar so bili pripravljeni povedati radovednežem, je bilo, da gre za določeno varnostno zaščito. Ta deluje tudi v obratni smeri, saj tiskalniki oziroma fotokopirni stroji ob pomoči posebnih oznak prepoznavajo, da nekaterih dokumentov  ne smejo podvajati. Med njimi so denimo bančni novci.

Tiskanje | Avtor: Eff Eff
Primer močno povečanih rumenih pikic, ki so prostemu očesu nevidna.

Zelo hitro so odkrili žvižgačico

Pikice so postale zelo aktualne na začetku letošnjega poletja, ko je v ZDA izbruhnila afera z dokumenti o vpletanju Rusije v lanskoletne ameriške volitve. Tako naj bi Rusi z naprednimi kibernetičnimi napadi skušali vplivati na elektronske volilne naprave. Strogo zaupni dokumenti ameriške tajne službe NSA so prišli v javnost, forenziki pa so kmalu našli krivca - žvižgač je bila Reality Winner, ki je imela kot pogodbenica dostop do dokumentov. Natisnila jih je in predala enemu izmed medijev. 

Čeprav pri zveznem preiskovalnem uradu FBI niso nikoli uradno komentirali, kako so tako hitro zožili krog osumljencev okoli Winnerjeve, naj bi jo izdal prav kodni zapis, ki je vseboval serijsko številko tiskalnika skupaj s podatkom, da je bil dokument natisnjen 9. maja letos ob 6:20. Ker so forenziki izmed šestih osumljencev le pri njej našli dokaze, da je bila prek e-pošte povezana z medijem The Intercept, ta ni več dolgo tajila kršitve tajnosti.

Tiskanje | Avtor: EFF EFF

Vsaka pika ima svoj pomen, ki pa jasen le ob uporabi posebnih tablic.

Na spletni strani Electronic Frontier Foundation je v angleščini podrobnejša razlaga pomena razvrstitve pik. 

Komentarjev 1
  • jakec1575 21:17 03.september 2017.

    to so meli ze iglicni. nic novega. če na crnem trgu kupijo ukradenega, preiskovalcem to cisto nic ne koristi.