Svet
18524 ogledov

"To je najhladnejše poletje preostanka naših življenj"

sonce pripeka Epa Poletno sonce.
Ekstremno visoke temperature, ki trenutno vztrajajo v Evropi, bodo postale stalnica.

V zadnjih dneh lahko beremo o takšnih in drugačnih temperaturnih rekordih. V Sloveniji so površinske vode tople kot še nikoli, v številnih drugih evropskih državah se je ozračje segrelo do prej nedosegljivih nivojev.

V sušnih pokrajinah se širijo požari, na slovenskem Krasu je v sredo dopoldne ognjene zublje skušalo zajeziti 550 gasilcev. Zelo veliko dela z gašenjem imajo tudi v Italiji, Grčiji in Španiji.

požar Kras Slovenija Na stotine gasilcev na Krasu, skrbi zaradi Italije

V Španiji so od leta 1975 zabeležili 106 vročinskih valov. Postajajo vse daljši in pogostejši, obenem se začenjajo v zgodnejši fazi leta. V petek, 15. julija, je za posledicami vročine umrlo 150 ljudi, kar je največ v zgodovini države.

"To poletje, čeprav je izjemno vroče, bo najbrž eno najhladnejših, če ne celo najhladnejše do konca naših življenj," je za špansko nacionalno RTVE dejal ekolog Fernando Valladares, član Španskega državnega raziskovalnega sveta. Gre za tretjo največjo raziskovalno ustanovo v Evropi.

"Svarili smo pred tem. Dejali smo, da je potrebno zmanjšati porabo fosilnih goriv. Toda mi smo jih v nasprotju s tem povečali. Rekordi bodo še naprej padali," je povedal Valladares.

"V preteklosti je veljalo prepričanje, da je za zdravje bolj nevaren ekstremen mraz. Zdaj se smrtnost zaradi vročinskih udarov v Evropi približuje tisti zaradi podhladitev," je dodal ekolog.

vročinski val Toledo | Avtor: Epa Epa

Letošnji maj je bil v Španiji najbolj vroč v zadnjem stoletju. Junij je bil peti najbolj sušen mesec v preteklem stoletju in četrti najbolj vroč v istem obdobju. V letu 2022 je bil zabeležen tudi najzgodnejši vročinski val na Pirenejskem polotoku. Pojavil se je 11. junija in vztrajal osem dni.

Vročinski val Smrtne žrtve Svet Padajo rekordi: Vročinski val se seli, zdaj je zajel te kraje

"Zdravstveni sistem, fizionomija človeškega telesa in vremenske agencije imajo zelo malo manvrskega prostora za prilagoditev. Moramo sprejemati ustrezne ukrepe," je še dejal Valladares.

Španski premier Pedro Sánchez je v ponedeljek pozval k vključitvi okoljevarstvenih mer v ustavo, da bi sprejemanje ukrepov bilo manj odvisno od spreminjajoče se politične klime v državi.
 

Komentarjev 11
  • bobubob 13:07 27.julij 2022.

    Teroristi delajo 'vreme' (suše in poplave), nam pa lažejo, da se greje zaradi našega dihanja in prdenja krav....trosijo podobne nesmisle kot takoimenovani zdravniki pri kovidu. Ravno v tej suši, tukaj in zdaj lahko vsakdo čisto praktično na sat. sliki vidi, ...prikaži več, kako se 'dela' umetno vreme. Narediš anticiklon ali dva, pa je pretok vlažnega zraka z Atlantika blokiran - že dober mesec. Naši vremenarji pa -kot da se ni zgodilo nič, le besednjaku o premeščanju oz. gibanju zračnih mas se izogibajo...

  • Toma 19:07 20.julij 2022.

    Dokler prazni avioni okrog frčijo, da obdržijo parkirplac, dokler Nemci raje koln kurijo v TE kot uran v JE… se meni gladko jebe! Dece nimam, teh 20 let pa bomše dal čez, pol pa adijo!

  • Pepe007 15:35 20.julij 2022.

    Vsemogočni CO2. Če bi imel zavest, bi se mu zdelo prav lepo, da se mu toliko pripisuje. Ne dvomim, da bi bilo okolje, kjer smo sedaj, hladnejše in vodni viri mnogo stabilnejši, če bi bila Evropa tako gozdnata kot je ...prikaži več bila pred 5000 leti. Si lahko to privoščimo? Najbrž ne. Lahko pa si "privoščimo" (in nekomu prinesemo profit) tehnologije, kjer bo manj izpustov CO2. Zato pa pač ta zgodba o vsemogočnem CO2. Če pa bi res bil kak efekt, pa v resnici ne ve nihče.

Sorodne novice