Svet
9368 ogledov

Vročina stopila asfalt na letališču, leti odpovedani

Brize Norton RAF Profimedia
Evropa je v primežu vročinskega vala. Težave so se pojavile celo v letalskem prometu.

Ena največjih baz zračnih sil Velike Britanije - Royal Air Force (RAF) je v vasi Brize Norton v Oxfordshiru. Ta je v zadnjih dneh ohromljena zaradi izjemno visokih temperatur.

RAF je zaradi mehčanja asfalta na pristajalni oziroma vzletni stezi ustavil vse polete iz te baze, poroča Sky News. Uradni predstavnik letalskih sil je kot razlog ustavitve poletov navedel "varnostne težave" in dejal, da so bili leti preusmerjeni na druga letališča.

"Med obdobjem visokih temperatur je glavna skrb RAF varnost poletov. Zato letala uporabljajo alternativna letališča. Situacija ni imela vpliva na tekoče operacije RAF," je zapisano v izjavi za javnost, ki jo je podala Royal Air Force.

Brize Norton se nahaja v območju Velike Britanije, kjer je razglašen rdeči vremenski alarm zaradi ekstremnih temperatur. Gre sicer za najbolj prometno vojaško letalsko bazo v Angliji.

Bohinjsko jezero Slovenija Padajo rekordi: tako toplo je Bohinjsko jezero!

Zaradi mehčanja asfalta so bili ustavljeni tudi leti na civilnem letališču Luton, plovila so bila preusmerjena v bližnji Stansted, poroča Independent.

"Po visokih temperaturah smo na površini piste odkrili poškodbe. Takoj smo poklicali inženirje in pista se že popravlja," so med drugim zapisali na letališču Luton.

V Veliki Britaniji bodo temprature ta teden predvidoma dosegle 41 stopinj Celzija. V ponedeljek so v Santon Downhamu v Suffolku namerili 38,1 stopinje. Doslej najvišja izmerjena temperatura na Otoku je 38,7 stopinje v Cambridgu leta 2019.

Komentarjev 1
Sorodne novice