Svet
9177 ogledov

To je povedal pariški krvnik, soodgovoren za 130 smrti

Salah Abdeslam, sojenje Epa
Začelo se je sojenje enemu najbolj iskanih teroristov na evropskih tleh, Salahu Abdeslamu.

Salah Abdeslam je edini preživeli osumljenec za nekaj povezanih terorističnih napadov v Parizu 13. novembra 2015, v katerih je umrlo 130 ljudi, poškodovanih je bilo 368.

Proti Abdeslamu se je danes v Bruslju začelo sojenje zaradi strelskega obračuna z belgijsko policijo 15. marca 2016, v katerem so bili ranjeni trije policisti. V spopadu je sodeloval tudi Sofiane Ayari, ki so mu prav tako začeli soditi danes. Dvojica je skupaj s še enim pomagačem streljala na policiste, ki so hoteli preiskati stanovanje, v katerem so se skrivali po napadih v Parizu. Tretji teroristični osumljenec je bil v streljanju ubit.

Kot je danes na sodišču zatrdila zvezna tožilka, pri očitanih dejanjih ne gre le za poskus umora, temveč poskus umora s terorističnimi povezavami. Za obdolženo dvojico je zahtevala najvišjo zagroženo kazen za očitana dejanja, kar je 20 let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Danes so osumljenca privedli pred belgijsko sodišče, kjer je že na začetku sojenja povedal, da na vprašanja sodnika ne bo odgovarjal, poroča BBC. "Moj molk ni priznanje zločina, to je moja obramba. Ne bojim se niti vas niti vaših zaveznikov," je povedal Abdeslam, nato pa še dodal, da se muslimanom neusmiljeno sodi in da sam veruje v Alaha in preroka Muhameda.

Salah Abdeslam trikrat (!) ušel policiji Svet Salah Abdeslam kar trikrat naletel na policijsko kontrolo

Salah Abdeslam, sojenje | Avtor: Epa Epa

Abdeslam že vse od svojega prijetja marca leta 2016 ne želi sodelovati s tožilstvom. Francoski preiskovalci sicer menijo, da je odigral ključno vlogo v napadih v Parizu, v katerih so napadalci v koncertni dvorani Bataclan ter v več restavracijah in barih pobili 130 ljudi.

Abdeslam je dlje časa bežal pred roko pravice, bil je najbolj iskani osumljeni terorist na evropskih tleh. Sojenje proti njemu v Franciji zaradi pariških napadov naj se ne bi začelo pred letom 2019.

Kaj več o sojenju za zdaj ni znano.

Salah Abdeslam Svet Si je Salah Abdeslam nakopal tudi jezo Islamske države?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 18:32 06.februar 2018.

    Po poročilih v medijih je Salah Abdeslam bil moški prostitut, ki se je tudi obilo drogiral in ta naj bi bil muslimanski terorist? To so pravljice za lahko noč otroci, neodvisni mediji so poročali, da za vsemi terorističnimi napadi stojijo ...prikaži več tajne službe od Mosada, CIA do MI6, ki so v službi mednarodnih bančnih mafijašev znanih pod imenom NWO kabala satanisti.

  • nizakej 09:56 06.februar 2018.

    Naj se mu sodi po šeriatskem pravu...., sveder za les št. 10 in bor mašinca delajo čudeže.