Svet
11557 ogledov

To je povedal voznik kamiona, ki je sejal smrt

Nesreča na Hrvaškem Pixell
Voznik kamiona po nesreči, ki je terjala dve mladi življenji.

"Nisem uspel zavirati. Zavore niso opravile svoje naloge. Ničesar nisem mogel storiti," je že v petek po nesreči, ki je terjala življenji dveh 14-letnic ter hude poškodbe pri 25- in 26-letnici povedal 60-letni Ivan Filipović. Kot je znano, njegov kamion je v petek okrog 9.30 sejal smrt na hrvaški avtocesti A3 pri počivališču Novska.

Pri tem pojasnilu je voznik vztrajal tudi v soboto popoldne, preden so ga hrvaške oblasti zadržale v priporu. "Lahko potrdim le, da je moja stranka izrazila obžalovanje zaradi nesreče, dodatno pa ni povedal nič več kot v razgovoru s policijo," je za hrvaške portale danes povedal njegov zagovornik. Ta je dodal, da bo vložil pritožbo zaradi pripora, saj je prepričan, da ne obstaja ponovitvena nevarnost.

Učenci OŠ Dalj Tragično Svet Ravnatelj: Pospremil sem ju na letovanje, a se ne bosta vrnili

Hrvaški portali tudi danes izpostavljajo ključno vprašanje, ki se poraja v preiskavi: zakaj voznik s skoraj 40-letnimi izkušnjami ni zmanjšal hitrosti ob tem, ko je pripeljal na bencinsko črpalko, čeprav je jasno viden znak omejitve hitrosti na 40 km na uro.

Če je želel natočiti gorivo, kot je povedal na zaslišanju, bi moral zapeljati skrajno desno, na pas, ki bi ga pripeljal do črpalke, namenjene za kamione, on pa je vozil po sredinskem pasu, najprej trčil v vozilo HAC-a, nadaljeval vožnjo proti parkirišču, kjer so bila osebna vozila, potniki, otroci.

Tehnični pregled vozila je pokazal, da so vse funkcije v kamionu MAN delovale normano. Po ocenah tožilstva je do nesreče prišlo zaradi neprilagojene hitrosti; voznik, ki je vozil več kot 50 km na uro od dovoljene hitrosti, natovorjen z 20 tonami tovora bi moral hitrost zmanjšati na 40 km na uro.

Zakaj je vozil naravnost proti parkirišču, polnem ljudi, zakaj ni uporabil nobenih zvočnih signalov, kaj se je dogajalo v kabini? Voznik ni vozil pod vplivom alkohola, možno pa je, da je bil pod vlivom zdravil, ugibajo hrvaški portali. Odgovore na vse to bo podala preiskava. Če bo.

Nesreča Hr | Avtor: Facebook Facebook

Lastnik podjetja, za katerega je voznik opravljal vožnjo, medijem ne daje izjav. Je pa on prvi, ki ga je voznik takoj po nesreči poklical po mobilnem telefonu. Kaj mu je povedal, za zdaj še ni znano.

Nesreča na Hrvaškem Nesreča Svet Tragedija, ki je vzela mladi življenji: Ni šlo za tehnično napako!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • iztok47 09:42 11.junij 2019.

    Sem včasih vozil kamione,kar z prestavljanjem pri taki teži,se ne da zmanjšati hitrost,nekoč mi je lastnik dal kamion z slabimi zavorami,bil sem pripravljen in teže je bilo polovico manj.Zelo težko je kaj narediti,razen enostavno potegniti ročno zavoro,če si pripravljen,ali pa ...prikaži več enostavno zaviti v kanal ali steber.

  • marsal 20:50 10.junij 2019.

    Skrajno neumen prispevek in tudi izgovor ! Hitrost se da v trenutku zmanjšati s prestavljanjem v nižjo prestavo , samo drogiran ne smeš biti !