Svet
20461 ogledov

To morate vedeti, sicer imate lahko uničen dopust

Smučanje v tujini
1/2
EPA
Avstrija in Italija za vstop v državo zahtevata pogoj PC+ oziroma PC++, za vstop v Italijo je treba, tudi če ste le v tranzitu, izpolniti obrazec dPLF, za Avstrijo pa le, če se nameravate testirati po prihodu.

Avstrija za vstop zahteva negativen PCR test, za Italijo zadošča tudi hitri test, a test zahtevajo tudi za otroke nad šest let. Necepljenim turistom, ki nimajo statusa prebolevnika, vstop v Avstrijo ni dovoljen, v Italiji se zahteva samoizolacija. Vsi, ki so bili cepljeni s cepivom Janssen, se lahko na avstrijski meji po novem letu znajdejo v težavah.

Avstrija: necepljenim in neprebolevnikom vstop prepovedan

Avstrija je 20. decembra zaostrila pogoje za vstop. V državo lahko kot turisti vstopijo le cepljeni in prebolevniki, ki morajo ob vstopu pokazati potrdilo o poživitvenem odmerku ali negativen PCR test.

Za tiste prebolevnike in cepljene, ki niso prejeli poživitvenega odmerka, je možno testiranje tudi po prihodu, v tem primeru je potrebna predhodna registracija, do prejema negativnega testa (lahko tudi na primer na letališču) pa je zahtevana samoizolacija.

Otroci, mlajši od 12 let, ne potrebujejo potrdila ali testa, če jih spremlja polno cepljen ali prebolel odrasel. Najstniki, ki so rojeni pred 1. septembrom 2006, morajo biti polno cepljeni, za tiste vmes pa so predvideli Holiday Ninja Pass, ki predvideva redno testiranje na počitnicah v Avstriji. Kot razumemo, je testiranje v Avstriji tudi za tujce zastonj.

Pozor, cepljeni z Janssenom

Cepljenje v Avstriji velja 270 dni po edinem, drugem ali tretjem odmerku. Med prvim in drugim odmerkom mora biti vsaj 14 dni, med drugim in tretjim pa vsaj 120 dni, kar je skladno z našimi pravili. 

Od tretjega januarja naprej morajo tisti, ki so se cepili s cepivom Janssen, prejeti poživitveni odmerek, sicer potrdilo o cepljenju ni več veljavno.

Kdor je covid-19 prebolel in se nato cepil, mu potrdilo velja 270 dni po prvem odmerku.

Potrdilo za prebolele velja 180 dni po okužbi.

Italija: necepljeni lahko vstopijo, toda ...

Tudi Italija je 16. decembra zaostrila pogoje za vstop v državo. Za vstop v državo je potrebno, tudi če ste le v tranzitu, izpolniti obrazec dPLF (Digital Passenger Locator Form) ter imeti potrdilo o cepljenju (zaključeno vsaj 14 dni pred vstopom) ali prebolelosti.

Tudi od cepljenih in prebolelih Italija po novem zahteva negativen hitri ali PCR test, hitri test ne sme biti starejši od 24 ur, PCR pa ne od 48 ur. Test potrebujejo tudi otroci, ki so starejši od šest let.

Izjeme so prevozniki, nujne delovne obveznosti, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom (brez uporabe javnega prevoza, na primer letala, avtobusa ali vlaka), obmejni delavci, študenti ali šolarji, a morajo tudi ti izpolniti obrazec.

"Za osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja (stalnega ali začasnega naslova), potujejo z osebnim vozilom in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur, zeleno potrdilo ni potrebno. Prav tako ni potrebno izpolniti digitalne registracije – DPLF," navaja naše veleposlaništvo v Rimu.

Posameznik izpolnjuje pogoj cepljenja, če je od njegovega zaključenega cikla cepljenja minilo manj kot 9 mesecev, za podaljšanje statusa cepljene osebe za nadaljnjih 9 mesecev mora oseba prejeti tretji odmerek oz. booster shot med 5 in 9 mesecem od zaključenega cikla cepljenja.

Testirani ne smejo v restavracije

Italija je uvedla pogoj PC, ki ga imenujejo super green pass. Le testiranim bo onemogočen dostop do številnih aktivnosti že v beli coni. Prepovedan bo obisk notranjosti restavracij, barov, vinotek in pubov. Tudi obisk gledališč, kina, koncertov, muzejev in diskotek.

Za obisk telovadnic in bazenov bo zadoščal tudi negativen test, antigenski (48 ur) ali PCR (72 ur). Po novih pravilih bo potreben negativen test za uporabo vseh vrst javnega prometa – torej tudi tramvajev, metrojev in mestnih avtobusnih linij.

Za obisk hotelov bo zadostovalo osnovno zeleno potrdilo – torej, da ima posameznik veljaven negativen test na koronavirus (hitri ali PCR).

Kazni za kakršnekoli kršitve se gibljejo med 600 in 1000 evrov.

"Smučanje je možno z osnovnim zelenim potrdilom, torej samo s testom, vendar samo na smučiščih, ki se nahajajo v beli ali pa rumeni coni. Žičnice in gondole so lahko polne do 80% kapacitet. Na odprtih sedežnicah ni omejitev kapacitet. Smučanje v oranžni coni je možno samo za imetnike ojačanega zelenega potrdila, torej samo za cepljene in prebolele. Negativen test ne zadostuje. V rdečih conah oz. regijah so smučišča zaprta," pojasnjuje naše veleposlaništvo v Rimu. 

Za vstop na Hrvaško stara pravila

Za potnike v tranzitu na Hrvaškem ni omejitev, morajo pa v dvanajstih urah zapustiti Hrvaško.

Za vstop na Hrvaško se zahteva veljavno covid potrdilo, kdor ga nima, potrebuje negativen hitri ali PCR test. Hitri test mora biti opravljen največ 48 ur pred prihodom na mejo, PCR pa 72.

Covid potrdilo je na Hrvaškem veljavno, če od drugega ali edinega odmerka še ni preteklo več kot eno leto. Hrvaška dovoli tudi vstop po prvem odmerku, če je od prvega odmerka minilo 22 in ne več kot 42 dni (pri cepljenju z Astrazeneco največ 84 dni).

Potrdilo o okužbi velja eno leto, mora pa miniti vsaj 11 dni od potrjene okužbe.

En odmerek cepiva velja tudi za prebolele, ki so se cepili osem mesecev od začetka bolezni, potrdilo je veljavno eno leto po cepljenju.

Na Hrvaško je možen tudi vstop brez potrdil, a se mora oseba nato testirati po prihodu in do negativnega testa ostati v izolaciji. Če testa ne opravi, izolacija traja deset dni.

Izjeme od pravil so učenci, študenti, prevozniki, diplomati ter osebe, ki potujejo zaradi družinskih in poslovnih razlogov ter pacienti, ki potujejo iz zdravstvenih razlogov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 11:13 25.december 2021.

    ok.. pojdite raje vsi v cerkev ne pa v I ali A. saj veste iz zgodovine, ko je kuga in turki strašili so vsi se poskrili po cerkvah in bili varni. no pa še dons pejte v cerkev. sam mal ...prikaži večal za osvežitev spomina.. kako so Logarca in Beovička jamrali kako bo hudo ko zima prihaja, pa bomo notri in nič zunaj in bo virus se lahko širil 100/h.. sedaj pa maše so okej, silvestrovanje v lokalu je okej, nakupi po štacunah so okej. smučanje in sankanje in pohajkovanje po naravi pa NI OKEJ! kdo je tu nor?

  • Julian_Ellis 09:33 25.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

Sorodne novice