Svet
52296 ogledov

To se je na Putinovi paradi zgodilo prvič v zgodovini. Vprašanja se vrstijo.

Moskva, vojaška parada Epa
Eno izmed vprašanj je okrog letošnje parade ob dnevu zmage v Moskvi menda še najglasneje.

Letošnja parada ob dnevu zmage v Moskvi je potekala ob odsotnosti najvišje rangiranega generala ruske vojske, generala armije Valerija Gerasimova. Gre za - poleg predsednika Vladimirja Putina in obrambnega ministra Sergeja Šogjuja - tretjega človeka, ki v rokah drži ključe ruske jedrske oborožitve. 

Šteivlni opazovalci se sprašujejo, kje je, uradni Kremelj pa niti z eno besedo ne omenja njegove odsotnosti. Gerasimov je - glede na zahodne vire - konec aprila osebno odpotoval v Ukrajino, kjer naj bi prevzel poveljevanje v vojaški operaciji na obmoju Donbasa iz smeri Izjuma. 

Ukrajinski viri so že 1. maja poročali, da je Gerasimov ranjen, utrpel naj bi strelno rano na bedru. Vest je sporočil tudi ruski neodvisni portal Angentstvo, ki je poročal, da so generala v stabilnem stanju s helikoptrjem premestili najprej v Belgorod, kjer naj bi se vkrcal na transportno letalo ministrstva za obrambo. Od tam naj bi se za njim izgubila vsaka sled. Obstajajo viri, očividci, ki so govorili, da se je na letalo vkrcal sam, brez pomoči in da je deloval pri močeh. 

"Je imel druge zadolžitve? Okreva? Je odstranjen?" se na Twittetrju sprašuje nekdanji poveljnik ameriških sil v Evropi, general Ben Hodges. 

Putin: Vojaško posredovanje je upravičeno

Mestno središče je ob začetku vojaške parade, ki se je je udeležilo na tisoče vojakov, spominjalo na trdnjavo. Na tribuni na Rdečem trgu je sedelo več sto veteranov, rusko vodstvo in poglavar ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril. Prisoten pa ni bil noben tuji voditelj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruski predsednik Putin se je v govoru zahvalil vojaškim silam v Ukrajini, ponovno poskušal upravičiti rusko invazijo in dodal, da Nato in Ukrajina ustvarjata nesprejemljive grožnje na ruskih mejah. Podrobnosti na tej povezavi.

Na tradicionalni paradi v Moskvi je sicer korakalo približno 11.000 vojakov, mogoče pa je bilo videti tudi tanke in ostalo vojaško opremo.

Moskva, vojaška parada | Avtor: Epa Epa

Pred dnevom zmage so ruske letalske sile opravljale vaje nad Rdečim trgom, tudi v formaciji črke Z, ki predstavlja simbol vojaške invazije na Ukrajino. Danes pa so ruski mediji sporočili, da je bil del parade, ki naj bi se odvijal v zraku, odpovedan. Razlog za odpoved so bile po navedbah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova slabe vremenske razmere.

Rusija vojaška parada Vladimir Putin Svet Putin: Rusijo so napadli z vseh strani Ukrajina Volodimir Zelenski Justin trudeau Svet Oči sveta uprte v Moskvo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Skias 10:45 10.maj 2022.

    Zanimivo, ko NATO napada države po celem svetu je vse ok, še več ploskate, ko Rusija pustimo to vojno. Napove vaje pa takoj vik in krik. Ko so ljudje hiteli v Sirijo in še kam je bil takoj vik in ...prikaži več krik, da bo vsak obsojen, ki se bo šel borit tja. Sedaj se še na nek način odobrava poziv s strani Ukrajine. Sami hinavci nič drugega. Aja kar je d9voljeno bogu ni dovoljeno volu. Ste pozabili NATO je že več kot 20 let v Iraku pa še ni konec vojne ali pa dnevni napadi Izraela pa noben ne sproži sankcij!

  • Jernej65 00:25 10.maj 2022.

    Joj Putin, nisem si mislil da si tako nebogljen. Še malo in boš ostal brez generalov. Ukrajinci ti jih tresejo kot zrele hruške. Takih nesposobnežev pa še ne.

  • stromar 20:08 09.maj 2022.

    Putin iz legende postal psihopat in zločinec