Svet
31489 ogledov

To so besede mame napadalca

Streljanje v Teksasu Profimedia
Salvador Ramos, ki je v torek izpeljal strelski napad na osnovni šoli v teksaškem Uvaldeju in ubil 19 otrok ter dve učiteljici, je napad napovedal. Oglasila se je tudi njegova mama.

Mama napadalca, ki je v Teksasu izvedel krvav strelski pohod, Adriana Reyes, je za Daily Mail povedala, da se je njen sin držal zase, da ni imel mnogo prijateljev, vendar da ona in sin nista bila v slabih odnosih. Trditve, da je odvisnica od drog in da jo je sin zapustil ter odšel živeti z babico, ni želela komentirati. Ramos ni dokončal srednje šole. Napad je izvedel na dan, ko so njegovi sošolci diplomirali, potem ko se je doma sprl z babico in jo ustrelil.

Ramos si je puški in strelivo kupil sam kot darilo za 18. rojstni dan. To je pred dobrim tednom dni storil povsem zakonito, s tem pa se je potem celo hvalil po instagramu in objavljal fotografije orožja. A to za Teksas niti ni neobičajno.

Na novinarski konferenci po dogodku je teksaški guverner Greg Abott povedal, da je Ramos napad napovedal na Facebooku. 18-letni storilec je najprej sporočil, da bo ustrelil babico, nato, da jo je ustrelil, in nazadnje pol ure pred napadom še, da bo napadel osnovno šolo.

Tiskovni predstavnik upravljalca Facebooka Meta Andy Stone je dejal, da so sporočila na žalost odkrili šele po tragediji. Ni sicer jasno, komu je Ramos pošiljal sporočila.

Streljanje v Teksasu | Avtor: Profimedia Profimedia

Razprave o orožju 

Abbott je novinarsko konferenco izkoristil za razpravljanje o duševnih boleznih, orožja pa ni omenil niti z besedo. Demokratski kandidat za guvernerja Teksasa Beto O'Rourke je Abbotta na koncu novinarske konference obtožil, da je njegovo zavajanje o vzrokih tragedije predvidljivo in da doslej še ni storil ničesar za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem v zvezni državi.

O'Rourka so potem varnostniki pregnali z novinarske konference republikanskega guvernerja, ki je odločno proti vsakemu ukrepu proti orožju. Navzoči so ga ob tem še ozmerjali z "bolnim pasjim sinom".

Streljanje v Teksasu | Avtor: Profimedia Profimedia

Bil je tarča zmerjanj in nasilja 

Motiv za strelski napad še ni znan, znano pa je, da je bilo poleg 21 mrtvih še 17 ranjenih. Strelca, ki se je zabarikadiral v eno od učilnic osnovne šole Robb v kraju Uvalde in pobijal, je ubila policija.

Abbott je na novinarski konferenci povedal, da Ramos ni imel nobene znane zgodovine primerov kaznivih dejanj ali duševnih motenj. Strelčevi sošolci pa so ameriškim medijem povedali, da je bil prepirljiv in napadalen, prav tako je bil tudi tarča zmerjanj in nasilništva.

Streljanje v Teksasu | Avtor: Profimedia Profimedia

streljanje Uvalde Teksas Svet Streljanje v Teksasu: Pošiljal slike orožja, najprej se znesel nad babico Steve Kerr Po streljanju v šoli Svet Vidno pretreseni trener: "Dovolj je bilo tega" streljanje Uvalde Teksas Svet Grozljiva tragedija: V streljanju umrlo 19 otrok

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.