Svet
9522 ogledov

To zdaj počnejo Rusi: "Gre za element psihološke operacije"

Vladimir Putin Profimedia
Je vojna v Ukrajini zgolj uvertura? Putinovi apetiti očitno segajo tudi v Moldavijo.

Po letu dni vojni v Ukrajini ni videti konca. Pričakovanje Rusije, da bo "posebna vojaška operacija", kot jo imenuje Kremelj, trajala le nekaj dni, se po silovitem ukrajinskem odporu ni uresničilo. Vojna, ki ji ni videti konca, je zahtevala grozovit davek in ima posledice globalnih razsežnosti.

Sprožila je največjo begunsko krizo po drugi svetovni vojni v Evropi - osem milijonov beguncev in več kot pet milijonov notranje razseljenih. Zahtevala je več deset tisoč žrtev, tudi civilnih, uničeno gospodarstvo Ukrajine.

Ruska agresija je naletela na oster odziv zahodnih držav, ki so proti Moskvi uvedle sankcije ter začele dobavljati vojaško pomoč Ukrajini.

Zaradi velike odvisnosti od ruskih energentov se zlasti Evropa sooča z energetsko krizo, ki je sprožila vsesplošno draginjo, vojna je ogrozila tudi prehransko varnost v svetu.

Obe strani verjameta v zmago

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa
"24. februarja se nas je na milijone odločilo. Ne za belo zastavo, ampak za modro in rumeno. Ne za beg, ampak soočenje. Upor in boj," je na Twitterju zapisal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da je Ukrajina v letu trajanja vojne ostala nepremagljiva. "Vemo, da bo leto 2023 leto naše zmage," je napovedal.

V zmago pa verjamejo tudi Rusi. Nekdanji ruski predsednik ter premier in trenutni podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitri Medvedjev je danes, na prvo obletnico ruskega napada na Ukrajino, zatrdil prav to. "Zmaga bo dosežena," je zapisal na družbenem omrežju Telegram. "Zato je tako pomembno, da dosežemo vse cilje posebne vojaške operacije. Odriniti meje groženj naši državi čim dlje, tudi če je to do meja Poljske," je dodal.

Ukrajince obtožujejo, da pripravljajo invazijo

Moskva sicer zdaj trdi, da Ukrajina pripravlja invazijo na Pridnestrje - separatistično moldavsko regijo, ki meji na Ukrajino in v kateri živi veliko Rusov. Po kratki vojni leta 1992 se je regija odcepila od Moldavije. Od takrat ima Rusija tam nameščene vojake, ki delujejo kot tako imenovani mirovniki. Moldavija, ki ni članica zveze Nato, je tudi politično v splošnem razdeljena med proevropske in proruske sile.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva naj bi ukrajinske sile napad na Pridnestrje začele kot odgovor na s strani Kijeva uprizorjeno invazijo ruskih sil z ozemlja regije.

"Izvedba načrtovane provokacije ukrajinskih oblasti predstavlja neposredno grožnjo ruskemu mirovnemu kontingentu, ki je zakonito nameščen v Pridnestrju," so sporočili iz Moskve in dodali, da se bodo ruske sile na provokacijo ukrajinske strani ustrezno odzvale.

Nova moldavska proevropska vlada pod vodstvom premierja Dorina Receana je v četrtek sporočila, da "državni organi ne potrjujejo informacij, ki jih je danes zjutraj objavilo rusko obrambno ministrstvo". "Pozivamo k miru in pridobivanju informacij iz uradnih in zaupanja vrednih virov Republike Moldavije," je sporočila na Telegramu.

"Ministrstvo za obrambo meni, da gre za element psihološke operacije in ne za pravi načrt," pa je v odziv na navedbe Moskve dejal moldavski državni sekretar Valeriu Mija, poroča britanski BBC.

Moldavska predsednica Maia Sandu je v začetku tega meseca obtožila Rusijo, da načrtuje nasilno strmoglavljenje režima v Kišinjovu s pomočjo saboterjev, preoblečenih v protivladne protestnike, kar pa je Rusija zanikala. Moldavske oblasti naj bi to sicer izvedele iz obveščevalnih podatkov, ki jih je Moldaviji posredovala Ukrajina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 82
  • Idioti 23:16 25.februar 2023.

    N.Š iz STA , če se že greš nekakšnega poročevalca , bi moral vedeti , da je 1/3 Moldavije že zdavnaj v Ruskih rokah , oz.rokah njenih državljanov Ruskega porekla in da se njihova republika imenuje PRIDNJESTRSKA REPUBLIKA , ki ...prikaži več ima svojo vojsko in oblast !

  • Avatar zoo
    zoo 19:05 25.februar 2023.

    Za vse tiste, ki vneto navijate: do zadnjega Ukrajinca, in ste za pošiljanje orožja. Se mi zdi, da vsi lepo razumete HR jezik: https://www.youtube.com/watch?v=84P24y20rGs

  • bobubob 16:18 25.februar 2023.

    Če bi se Slovenija znašla na mestu BiH, bi tule prav tako sosed soseda natikal na kol in mesaril na razne partizanske načine, imeli bi strelski turizem...je, prav nič nismo napredovali. Tudi kovid lažijada je redkokoga streznila. Prosti pad se ...prikaži večse nadaljuje. Ob radostnem blejanju padajočih. Putlerju in Bidlerju se res smeji.