Svet
16444 ogledov

"To bi lahko vodilo v tretjo svetovno vojno"

Vjačeslav Volodin Epa Vjačeslav Volodin.
Iz Rusije so prišla svarila pred novim uničujočim globalnim konfliktom.

Predsednik ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je ob današnji 80. obletnici dne, ko je sovjetska Rdeča armada leta 1944 dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada, opozoril na nevarnost tretje svetovne vojne. Ob tem je dodal, da je fašistična ideologija postala norma za države članice zveze Nato.

Zahodne države, zlasti Nemčijo, je obtožil, da podpirajo politiko genocida v Ukrajini. "To je nevarna pot, ki bi lahko vodila v novo svetovno vojno," je poudaril, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je svojo invazijo na Ukrajino večkrat zagovarjala z izjavami, da mora denacificirati sosednjo državo. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je invazijo primerjal z obrambo Sovjetske zveze pred nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

Krvavo obleganje

27. januarja 1944 je sovjetska Rdeča armada dokončno pregnala sile nacistične Nemčije iz okolice Leningrada in tako prekinila skoraj 900-dnevno obleganje mesta, danes znanega kot Sankt Peterburg. 

Šlo je za eno najdaljših in najbolj uničujočih obleganj v zgodovini, pa tudi za enega najhujših zločinov nemške vojske med drugo svetovno vojno, saj so Nemci nameravali prebivalce Leningrada izstradati, mesto pa zravnati z zemljo. Po podatkih zgodovinarjev je blokada terjala življenja približno 1,2 milijona ljudi.

Leningrad St. Peterburg spomenik | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 295
  • Avatar Syn
    Syn 11:16 01.februar 2024.

    Bravo g.Volodin! To ima 100% prav. Živimo kjer je nacionalsicializem hvaljen vse povprek. Še posebej v Baltiških državah. Da je hvaljen s slavospevi v vseh NATO članicah, pa ni nič novega. ZDA so že uradno napovedale vojno Iranu, katerega Rusi ...prikaži več ne bodo pustili osamljenega. Poleg tega je pa včeraj tudi Kitajska uradno potrdila da podpira Rusijo 100%. Pomeni radiranje Evrope, ZDA in ostalih ritolizniških "zahodnih držav" po korakih.

  • bobubob 09:29 28.januar 2024.

    Janša : naj vendar NATO pošlje svoje lovce v Ukrajino, na rusko mejo. Še en njegov dober recept za množično pobijanje. Tako kot tisti - cepite se vendar, je varno in učinkovito, bodite vendar odgovorni....zdravstvo naj pač počaka na nove ...prikaži več volitve, pa jim bo Janša spet napolnil žepe z goro sveže tiskanih evrov, potem pa bo svojega naslednika obtoževal povzročanja inflacije....plebs pa ploska, levi levim desni pa takoimenovanim desnim. V bistvu pa imamo tule le skrajno in manj skrajno levico.

  • jakec1575 20:19 27.januar 2024.

    za rusofile. Konstitutivni narod brez domovine ima pravico do plebiscita. Slovenija je to pravico imela, ker ni imela nikjer drugje svoje domovine. Pravico si je vpisala tudi v federativno sestavo. Rusi imajo domovino. In zato razen pravic manjšine nimajo pravice ...prikaži več do odcepitve, še manj pravico do združitve z matico. gre za povsem zgrešen koncept. Rusija je največja država na svetu. Visoka stopnja avtonomije je tudi zato nesprejemljiva. ker rusi imajo praznine velike na tisoce kilometrov.