Svet
11 ogledov

Trije kaznovani zahtevajo vojaško sodišče

Barack Obama EPA
Afere s kolumbijskimi prostitutkami nekaj agentov ameriške tajne službe, ki so v Cartageni varovali predsednika ZDA, in pripadnikov ameriških oboroženih sil še ni konec. Trije kaznovani so zavrnili administrativne kazni in zahtevajo vojaško sodišče.

S člani tajne službe, ki so bili v središču škandala, so večinoma že opravili. Osem so jih odpustili, tri pa oprali krivde. V škandal, ki je izbruhnil sredi aprila, je bilo vpletenih tudi sedem pripadnikov kopenskih sil in dva marinca. Postopek se je končal z izrekom administrativnih kazni, kar je lahko zavrnitev napredovanja. Trije so te kazni zavrnili in zahtevajo vojaško sodišče. Podrobnosti še niso znane, saj bo južno poveljstvo ameriških oboroženih sil pod vodstvom generala Douglasa Fraserja o preiskavi najprej obvestilo kongres.

Poleg omenjenih so bili v škandal vpleteni tudi pripadnik zračnih sil, ki je že dobil ukor, ter mornarja, proti katerima postopek še poteka.

Škandal je izbruhnil 12. aprila, ko se je agent tajne službe sprl s prostitutko zaradi plačila. Ona je zahtevala več denarja, kot ji ga je bil agent pripravljen dati, ona pa pravi, da sploh ni hotel plačati, in prepir je predramil ves hotel v Cartageni, tik preden je tja na vrh Amerik prišel predsednik ZDA Barack Obama. Agenti tajne službe in vojaki so bili v Cartageni namreč kot varnostna predhodnica za predsednikov obisk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.