Svet
3158 ogledov

Trump in Pompeo islamski nevesti ne dovolita domov

Islamska država Profimedias
Predsednik ZDA Donald Trump se je pohvalil, da je naročil državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj ne dovoli vrnitve v ZDA 24-letni Hodi Muthana, ki je bila zadnjih pet let v Siriji kot žena in potem tudi vdova kar treh borcev skrajne skupine Islamska država (IS).

Za pokojnimi ji je ostal 18-mesečni sin, s katerim bi se rada vrnila v ZDA.

Hoda Muthana je trenutno zaprta v taborišču za pripadnike IS na severu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih borcev. Tam je okoli 1500 žena oziroma vdov in otrok teroristov IS. V Sirijo je šla po srednji šoli iz Alabame, ko je bila stara 19 let. Za zdaj ji očitajo, da je širila propagando IS po internetu in vzpodbujala k napadom na ZDA in Zahod.

Trump je pred dnevi odmevno zagrozil Evropi, da bo tuje teroriste IS iz taborišča v Siriji izpustil na prostost, če jih evropske države ne bodo vzele nazaj. State Department ocenjuje, da je vračanje teroristov v domače države najboljša rešitev, da se jim prepreči vrnitev na bojišča.

Kot kaže to ne velja, ko gre za ZDA oziroma Hodo Muthano, ki se je rodila leta 1994 v New Jerseyju, kasneje pa se je preselila v Alabamo in od tam v Sirijo. Pompeo je dejal, da je ne bodo vzeli nazaj, ker ni ameriška državljanka. Trump je kasneje tvitnil, da je takšno stališče Pompeu zapovedal sam, državni sekretar pa se je s tem strinjal.

Problem je v tem, da ne Trump in ne Pompeo nimata pravice odločati o tem, ali je nekdo državljan ZDA ali ne. State Department naj bi zavračanje državljanstva utemeljeval s tem, da je bila rojena tujemu diplomatu in kot taka ni upravičena do državljanstva z rojstvom. Vendar mora o tem odločiti sodišče, ne pa Pompeo.

Očitajo ji lahko le poroko s teroristom

V ZDA so doslej vrnili le šest nekdanjih teroristov IS, Hoda Muthana pa bi bila prva, ki ji lahko očitajo poroko s teroristom. Njena družina je najela odvetnika Hassana Shilbyja, ki opozarja, da je imigracijska zakonodaja malce bolj zapletena, kot meni Pompeo.

Shilby trdi, da ji morajo dovoliti vrnitev, potem pa naj se sooči s pravosodnim sistemom. Če je kriva, bo šla v zapor, v vsakem primeru pa naj bi si želela pomagati v propagandi proti IS.

"Spoznala sem svojo napako"

Muthana je v pismu odvetniku razložila, da je šla v Sirijo kot mlada, naivna, jezna in arogantna, izkušnje pa so jo spremenile in je spoznala napako. Spremenile so jo leta vojne, prelivanja krvi, umiranje prijateljev in otrok ter materinstvo.

Ponovno je spoznala, kako v redu so v bistvu ZDA. Zanesljivo bolj, kot pa taborišče za teroriste na severu Sirije in se je pripravljena soočiti s posledicami svoje odločitve.

S podobnim primerom se soočajo tudi v Veliki Britaniji, kjer so se oblasti odločile odvzeti državljanstvo 19-letni Shamimi Begum, ki se po pridružitvi IS sedaj želi z otrokom vrniti na Otok. V Sirijo je pobegnila s prijateljicama leta 2015, ko je bila stara 15 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • alojz73 22:36 24.februar 2019.

    To je ena redkih pametnih odločitev Trumpa v tem mandatu.

  • ECKING 14:54 21.februar 2019.

    kaj hoce zdej nazaj ce je bilo pa tako lepo ko je silila dol...dol naj ostane

  • MK 11:39 21.februar 2019.

    Se mi zdi, da še vedno ne obžaluje, če otroka poimenuje po velikem afganistanskem bojevniku. Tudi cote bi lahko odvrgla in se začela vesti, kot evropejka. Ni dodane vrednosti. Naj ostane kjer je lahko pa gre otrok v rejo, če tako želi.