Svet
407 ogledov

Trump bo razglasil izredno stanje

nagovor Donald Trump
Ameriški predsednik je napovedal podpis dogovora o proračunu in razglasitev izrednega stanja na meji.

"Zidovi delujejo," je v bran svoji odločitvi, da razglasi izredno stanje na meji z Mehiko, dejal ameriški predsednik Donald Trump. Izgradnja zidu na meji z Mehiko je ena glavnih obljub, ki jih je dal v času predvolilne kampanje. 

Tako bo Trump prišel do potrebnega denarja za financiranje izgradnje zidu. "Soočili se bomo z varnostno krizo na južni meji. Preprosto je ... Želimo preprečiti kriminalcem in tolpam vstop v našo državo. Vsi vedo, da zidovi delujejo," je zbranim medijem dejal Trump.  

Z razglasitvijo bo Trump skušal zaobiti ustavni proces, po katerem o proračunski porabi odloča kongres, in najti denar za zid na meji iz neke druge proračunske porabe, ki je bila že potrjena. Najverjetneje namerava denar vzeti vojski, saj se je pohvalil, da ji je dal doslej največ denarja v zgodovini in ga ima nekje nekaj viška.

Pričakuje tožbe

"Šel bom nazaj v Belo hišo in podpisal papirje. Potem nas bodo tožili. Tožili nas bodo v 9. okrožju, čeprav ne bi smeli. Dobili bomo slabo sodbo, potem bomo spet dobili slabo sodbo. Nato bomo šli na vrhovno sodišče, kjer nas bodo upam pošteno obravnavali in bomo zmagali, kot smo zmagali glede prepovedi," je posledice svoje odločitve v izjavi pred Belo hišo pojasnil Trump.

Predsednik pričakuje vlaganje tožb proti njegovi razglasitvi izrednih razmer tam, kjer so sodišča bolj liberalna, na primer v Kaliforniji, kjer bo njegova pritožba na poraz na prvi stopnji oziroma sodna blokada ukaza šla pred prizivno sodišče v San Franciscu, kjer spet pričakuje poraz. Nato Trump pričakuje zmago na vrhovnem sodišču, kamor je imenoval dva konservativna sodnika. Pričakuje podoben razplet, kot v primeru njegove prepovedi vstopa muslimanom v ZDA.

Njegovi kritiki ga medtem obtožujejo, da krši ustavo, pozivi za uvedbo postopka odstavitve oziroma impeachmenta pa se krepijo.

Po napovedi podpisa okrog 330 milijard dolarjev vrednega proračuna za vladne agencije in izrednega stanja se je Trump zapletel v verbalni dvoboj z dopisniki Bele hiše, ki so ga opozarjali na drugačno realnost kot tisto, ki jo je opisoval.

Donald Trump Svet Zdravnik Trumpu bistveno povišal dozo zdravil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Sorodne novice