Svet
838 ogledov

Po šestih dnevih so ga spoznali za krivega

Joaquin Guzman El Chapo Epa
Porota je nekdanjega mehiškega kralja mamil Joaquina Guzmana, znanega kot El Chapo, spoznala za krivega v vseh točkah obtožnice.

Joaquin Guzman je v Mehiki vodil največji mamilarski kartel Sinaloa, ki zdaj že uspešno deluje naprej pod novim vodstvom. Po dveh odmevnih pobegih iz mehiških zaporov ga je tamkajšnja vlada leta 2017 sicer predala na sojenje v ZDA, a ob obljubi, da zanj ne bodo zahtevali smrtne kazni.

Sojenje v Brooklynu je potekalo pod strogimi varnostnimi ukrepi in anonimno poroto, bilo je nekaj zanimivih preobratov, kot je nepotrjena obtožba, da mu je mehiška vlada pomagala do zmage v veliki mamilarski vojni na začetku desetletja, in drame v slogu latinskih telenovel o gangsterjevi ženi in ljubimkah.

Višina kazni bo znana junija

Sodni proces je trajal tri mesece. Pred poroto se je zvrstilo več kot 50 prič, ki so potrdile, da je kartel Sinaloa pod vodstvom El Chapa nagrmadil milijarde dolarjev s prodajo ton kokaina, heroina, marihuane in sintetičnih mamil v ZDA. 

Izrek sodbe je sprejel stoično s pogledom na svojo ženo Emmo Coronel Aispuro, ki mu je v pozdrav in podporo bežno dvignila dva palca, odvetnik Jeffrey Lichtman, ki je skozi proces skušal dokazati, da so mamilarski kartel vodili vsi drugi, le Guzman ne, pa je dejal, da je sodba uničujoča, čeprav je ponosno zagotovil, da je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči.

Višina kazni bo znana 25. junija. El Chapo bo najverjetneje obsojen na dosmrtni zapor, ki ga bo prestajal v ZDA. 

Organiziran posel
Sodni proces nosi tudi politično sporočilo za tiste, ki ga hočejo slišati. Karteli namreč mamila tihotapijo v ZDA v velikih tovornjakih, železniških vagonih, ladjah, znotraj konzerv s prehrambnimi izvoznimi artikli in na druge podobne načine. Gre za posel vreden milijarde dolarjev, ki potrebuje zelo organizirano logistiko, ne pa migrante, ki bežijo pred nasiljem iz lastnih držav in naj bi jih ustavil mejni zid.

S krvjo na rokah na vrh kartela

Guzman je kriminalno pot začel v 80. letih prejšnjega stoletja in se prebil na sam vrh kartela. Na koncu so ga nekdanji sodelavci, ki so padli v mrežo ameriške policije, po vrsti izdajali v zameno za nižje kazni, ali spremembo identitete in anonimno življenje do smrti nekje v Iowi ali Nebraski.

Priče so opisovale tihotapljenje mamil v konzervah vložene pekoče paprike, kar je kartelu navrglo na leto pol milijarde dolarjev. Opisovale so povezave s kolumbijskimi karteli, nekdanji gangster je opisal, kako je El Chapo tudi sam poprijel za delo in likvidiral izdajalskega člana kartela, potem ko ga je pred tem zverinsko mučil.

Sean Penn in Guzman zloglasni kralj droge Svet Je bil Sean Penn ključen za aretacijo zloglasnega kralja droge?

Obramba svoj del končala v pol ure

Obramba je za predstavitev svojega primera porabila le pol ure, saj ni bilo ljudi, ki bi lahko pričali o dobrem značaju obtoženca. Odvetnik je obrambo temeljil na dejstvu, da so drugi še hujši. Zločinov obtoženca ni zanikal, ampak je trdil, da so priče še bolj pokvarjene, skupaj z med drugim nekdanjim predsednikom Mehike Enriquejem Penom Nietom, ki naj bi od Guzmana dobil 100 milijonov dolarjev podkupnine.

Pridih telenovele je sojenje dobilo med pričanjem ljubice Lucero Guadalupe Sanchez Lopez, ki je povedala, da je bila z El Chapom leta 2014 v postelji v dotlej varni hiši, ko so pridrveli mehiški marinci in razbili vrata. Guzman ni imel časa niti, da bi si nataknil spodnjice in jo je gol ucvrl pred vsemi skozi skrivni predor z vhodom skozi kopalno kad.

Leta 2001 je pobegnil iz mehiškega zapora skrit v voziček za perilo, leta 2014 pa skozi predor na motornem skuterju na tračnicah, da se ne bi preveč utrudil. Znova so ga ujeli leta 2016 in nato je bilo Mehičanom dovolj sramote in so ga predali ZDA, kjer ga čakajo zaporniške razmere, podobne tistim, ki jih prestajajo osumljeni teroristi v Guantanamu na Kubi.

Aretacija El Chapa El chapo Svet El Chapo bo priznal krivdo, vendar ima svoje pogoje

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • ode 08:19 13.februar 2019.

    Koliko let zapora bi enakovreden kriminalec, v istem sektorju zločina, dobil pri nas? Toliko, kot vsi balkanski bojevniki skupaj.