Svet
1653 ogledov

Trumpov govor na njegovo povabilo poslušal tudi 11-letni deček

Joshua Trump The White House
Nagovoru predsednika ZDA Donalda Trumpa je prisostvovalo več povabljenih gostov, med njimi tudi 11-letni deček iz Delawarea.

Joshua Trump, ki ni v sorodu za ameriškim predsednikom, je v kongres prišel na posebno povabilo predsednika ZDA in prve dame. Joshui se je v zadnjih štirih letih življenje obrnilo na glavo le zato, ker si deli priimek s trenutnim predsednikom ZDA. 

Njegova starša sta za ameriške medije povedala, da je deček vse od napovedi kandidature Trumpa za ameriškega predsednika žrtev verbalnega nasilja. Njegovi sošolci ga zmerjajo, da je "idiot" in "neumen", ker ima isti priimek kot ameriški predsednik. 

Ko sta starša izvedela, kaj deček prestaja, sta ga izpisala iz šole in leto dni šolala doma. Upala sta, da bo z zamenjavo šole kaj bolje. A tudi v novi šoli, kamor je začel hoditi po letu šolanja doma, ni nič olje. "Pravi, da se sovraži, da sovraži svoj priimek, ves čas je žalosten in ne želi več živeti tako," je povedala njegova mama. 

Trump navdušil republikance

Donald Trump je v govoru o položaju v državi v torek zvečer povezal nadaljevanje gospodarske blaginje ZDA s končanjem preiskav proti njemu, kar je presenetilo tudi njegove republikance, ki so sicer govor redno prekinjali z aplavzi. Najbolj, ko je napadel splav in socializem.

"Edino, kar lahko ustavi ameriški gospodarski čudež so neumne vojne, politika ali smešne strankarske preiskave. Če bosta mir in zakonodaja, potem ne more biti vojn in preiskav. Tako enostavno ne gre," je med govorom presenetil Trump. Republikanci so mu navdušeno ploskali, ko je pozval k prepovedi splava v pozni nosečnosti in dejal, da v državi New York sedaj dovoljujejo pobijanje rojenih otrok.

nagovor Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Pelosijeva zavila z očmi

Govor je potekal po standardnem scenariju. Republikanci so intenzivno vstajali in ploskali, demokrati pa so sedeli, gledali na uro in ohranjali moči za prihajajoče prepire s predsednikom.

Za Trumpom sta sedela podpredsednik ZDA Mike Pence, ki je vstajal, in demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je večinoma sedela in ob Trumpovi omembi gospodarskega čudeža in preiskav vidno zavila z očmi.

Glede zunanje politike je omenil, da Severna Koreja 15 mesecev ni preizkusila jedrskega orožja, in napovedal, da bo njegov drugi vrh s predsednikom Kim Jong-unom 27. in 28. februarja v Vietnamu. Ob tem je menil, da bi bile ZDA danes v vojni s Severno Korejo, kar je preprečila le njegova izvolitev na položaj predsednika.

Pohvalil se je, da bodo članice zveze Nato zaradi njega povečale porabo za obrambo za 100 milijard dolarjev.

"Amerika ne bo nikoli socialistična država"

Spomnil je na priznanje začasnega predsednika Venezuele Juana Guaidoja in obsodil režim Nicolasa Madura ter zagotovil, da ZDA ne bodo nikoli postale socialistična država.

"V ZDA nastaja preplah zaradi pozivov k uvedbi socializma. Amerika je bila utemeljena na svobodi in neodvisnosti, ne pa na vladni prisili, dominaciji in nadzoru. Rodili smo se svobodni in ostali bomo svobodni. Nocoj obnavljamo odločenost, da Amerika ne bo nikoli socialistična država," je dejal in pognal republikance navdušeno na noge v aplavz in skandiranje: "ZDA!, ZDA!"

Ponovno se je pohvalil s selitvijo ameriškega veleposlaništva v Izraelu v Jeruzalem in s premagovanjem skrajne skupine Islamska država (IS), omenil pogajanja o Afganistanu, ki bodo omogočila umik ZDA iz te države, pozabil pa ni niti na priljubljeno tarčo Iran, čeprav brez kake nove grožnje.

nagovor Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Napovedal je dogovor s Kitajsko glede trgovine in ponovno razglasil zmago glede novega sporazuma o prosti trgovini med ZDA, Kanado in Mehiko. Kongres je zaprosil, naj potrdi zakon o recipročnih carinah, da ZDA uvedejo carine na uvoz iz vseh držav, ki zaračunavajo carine ZDA.

Pohvalil se je s povečanjem porabe za vojsko, napovedal nadaljevanje porabe za protiraketno obrambo in spomnil, da je ZDA umaknil iz pogodbe o prepovedi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ker je Rusija pogodbo kršila. Morda bo sledila nova pogodba, če ne, pa bodo ZDA krepko presegle oborožitveno porabo vseh drugih držav, je dejal. To sicer že dolgo počnejo.

Proti koncu govora je spomnil na holokavst, omenil, da bo letos 75. obletnica invazije na Normandijo med drugo svetovno vojno, omenil je 50. obletnico pristanka na Luni, nato pa nizal statistiko gospodarskih uspehov, ki so jo kritiki nemudoma napadli kot pretiravanje. Glede nevarnosti priseljevanja čez južno mejo je ponavljal stare trditve, ki jih demokrati zavračajo, in dodajal zadnje primere zločinov nezakonitih priseljencev. Zatrdil je, da zidovi delujejo, in ugibanja o morebitnem kompromisu glede financiranja vlade in zidu so padla v vodo.

nagovor Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia

Demokratke ploskale s Trumpom

Med govorom je prišlo do zabavne prekinitve, ko se je Trump hvalil z zgodovinsko visoko stopnjo zaposlitve žensk. Demokratske kongresnice, ki jih je po uspehu na lanskoletnih volitvah v predstavniškem domu sedaj več kot 100, so navdušeno vstale in zaploskale same sebi ter opozorile, da jih je toliko v kongresu res po zaslugi Trumpa.

Demokratke so na svojo prisotnost opozarjale z belimi oblačili v znamenje protesta proti predsedniku. Trump, ki uživa v spektaklih, se ni pustil zmesti in je z nasmehom nadaljeval govor. Demokrati so mu ploskali, ko je omenil pobudo za znižanje cen zdravil, izkoreninjenje virusa hiv v desetih letih in vlaganja v infrastrukturo.

Svoje povedali tudi demokrati

Po Trumpovem govoru so sledili kar trije demokratski odgovori. Glavnega je podala lanskoletna kandidatka za guvernerko Georgie Stacey Abrams, na družbenih medijih je svoje povedal senator Bernard Sanders, v španščini pa je Američane nagovoril pravosodni minister Kalifornije Xavier Becerra.

Abramsova je skušala podati demokratsko vizijo bolj enotne družbe, povezano z osebno zgodbo temnopolte ženske z juga ZDA. Med drugim je poudarila, da nihče ne more uspeti sam, ampak potrebuje pomoč prijateljev in sosedov. Odgovornost za zaprtje vlade je pripisala izključno Trumpu, ki je menda opustil poštenost in ameriške vrednote.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.