Svet
679 ogledov

Trump odpovedal srečanje s Kimom

Donald Trump
Ameriški predsednik se je odločil odpovedati zgodovinsko srečanje s severnokorejskim voditeljem.

Donald Trump je dejal, da se je za takšno potezo odločil po objavi izjave Severne Koreje, ki je bila polna "izjemne jeze in odprte sovražnosti". Ocenil je, da bi bilo "neprimerno" izpeljati srečanje, ki naj bi se odvilo 12. junija v Singapurju. 

V pismu Kim Jong-unu je zapisal, da se veseli srečanja "enkrat v prihodnosti". "Čutil sem, da se med nama vzpostavlja čudovit dialog in na koncu je pomemben le dialog. Veselim se, da sem bom enkrat v prihodnosti srečal z vami. Medtem se vam želim zahvaliti za izpustitev taccev, ki so zdaj doma z družinami. To je bila zelo lepa gesta, ki jo zelo cenim."

Trump je Kima pozval, naj ne okleva, če si premisli glede srečanja in ga o tem obvesti. "Svet, še posebej Severna Koreja, je izgubil pomembno priložnost za trajen mir, veliko blaginjo in bogastvo," je zapisal Trump in dejal, da je ta zamujena priložnost žalosten trenutek. 

Uničili del poligona

Severna Koreja je med tem potrdila, da so uničili poligon za jedrske poskuse na severovzhodu države. To naj bi storili kot znak dobre volje pred prej omenjenim srečanjem. 

Uničenju so prisostvovali tudi tuji novinarji, ki jih je tja povabil Kim. Novinar Sky News Tom Cheshire je dejal, da je prišlo do "ogromne eksplozije". "Zajel nas je prah, občutili smo vročino. Bilo je zelo glasno," je dejal Cheshire. Zrušili naj bi se vsi vhodi v severne in vzhodne predore in omenjeni predori. Novinarji so imeli pred tem možnost ogledati si predore. 

Zahodni in južni predori so ostali nedotaknjeni. Kot navaja Cheshire, naj bi bili nedotaknjeni in naj bi jih tamkajšnje oblasti lahko kadarkoli spet usposobile. Uničili so le vhode v omenjene predore. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.