Svet
1513 ogledov

Kim spet grozi Trumpu

Kim Jong-un
Severna Koreja žuga južni sosedi in ZDA.

Severna Koreja grozi z odpovedjo vrha z ZDA zaradi vojaških vaj, ki jih izvajata Južna Koreja in ZDA. Pogovori med Severno in Južno Korejo, ki so bili predvideni za sredo, so že odpovedani. 

ZDA "bodo morale temeljito razmisliti o usodi načrtovanega vrha Severne Koreje in ZDA v luči tega provokativnega vojaškega kravala," je poročala agencija Yonhap, ki navaja uradno severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA. Prvi vrh držav je načrtovan za 12. junij.

Kim Jong Un Zgodovinsko Svet Trump in Kim določila datum

Severna Koreja dvotedenske vojaške vaje letalskih sil v Južni Koreji razume kot provokacijo v času otoplitve odnosov med Korejama.  

ZDA: Nobenih obvestil nismo dobili

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert se je odzvala s sporočilom, da ZDA nadaljujejo priprave na vrh med Trumpom in Kimom. Kot je dodala, niso dobili "nobenih obvestil" o morebitni spremembi stališča Severne Koreje.

Obenem je zanikala trditve, da bi vojaške vaje pomenile provokacijo. "Kim Jong-un je dejal, da razume pomen, ki ga ZDA pripisujejo izvedbi teh skupnih vaj. Te se nadaljujejo," je še dodala po navedbah AFP.

Na vajah okoli 100 letal

V petek so se začele vojaške vaje, v katerih sodeluje okoli 100 vojaških letal, med njimi tudi bombniki B-52 in lovci F-15K. ZDA in Južna Koreja trdita, da je njihov namen izključno obramben. 

AFP navaja, da navedeno izrazje kaže na nenadno in dramatično vrnitev na staro retoriko Pjongjanga, ki je dolgo vztrajal, da potrebuje jedrsko orožje za obrambo pred ZDA.

razno 17.02.14. kim jong un, severna koreja, pjongjang, foto: reuters Jedrska oborožitev Svet Kim Jong-un: Ne potrebujemo več jedrskih ali raketnih preizkusov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:08 17.maj 2018.

    Kim Trump in Kim Un .........norca imata prst na sprožilcu tretje svetovne vojne .

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 09:42 16.maj 2018.

    Kim se je nekaj naučil iz zgodb o Iraku, Iranu in Libiji, namreč nikoli ne verjemi Američanom, ker vedno lažejo.