Svet
2897 ogledov

Trumpov človek Vučiću predstavil načrt za Kosovo

Aleksandar Vučić
Srbski predsednik prejel mednarodni načrt o rešitvi spora med Srbijo in Kosovom.

Aleksandar Vučić je danes posredno priznal, da je prejel mednarodni načrt o razrešitvi dolgoletnega spora s Kosovom. Kot je dejal za današnjo izdajo srbskega časnika Blic, doslej od mednarodnih partnerjev še ni prejel sprejemljivega predloga. Podrobnega komentarja načrta ni želel podati.

Načrt so pripravili predstavnik Evropske unije, Velike Britanije in ZDA; ameriško stran pri tem zastopa pomočnik državnega sekretarja, zadolženega za Evropo in Evroazijo, Wess Mitchell, piše Blic, ki je že včeraj objavil, da naj bi srbski predsednik ocenil, da gre za "nemoralno ponudbo", ki je Srbom ne more predstaviti.

Kosovo je pred desetimi leti razglasilo samostojnost, ki pa je Srbija ne priznava. Med Beogradom in Prištino so trenutno razhajanja glede ustanovitve skupnosti srbskih občin na Kosovu. Glavno vprašanje so pooblastila skupnosti, ki naj bi kosovskim Srbom zagotavljala avtonomijo. V Prištini se bojijo, da bo ustanovitev skupnosti povečala vmešavanje Srbije v notranje zadeve Kosova, je poročala STA.

Evropska komisija je Srbiji v začetku februarja nakazala možnost, da postane članica EU do leta 2025. Eden od pogojev pa je normalizacija odnosov s Kosovom. O ustanovitvi skupnosti sta se državi zavezali v okviru bruseljskega sporazuma leta 2013.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • lotus 22:55 16.maj 2018.

    Kot vedno jedejo govna kamor se umešajo,to je Amerika čeprav čim dlje od srbije....

  • Avatar Leon
    Leon 15:01 16.maj 2018.

    Trumpovi jastrebi raziskujejo nove terene za prodajo orožja ,kar je edina prioriteta Yenkijev .