Svet
19538 ogledov

Vučić zabrusil Pahorju

Aleksandar Vučić EPA
Srbski predsednik se je sinoči odzval na besede slovenskega, ki jih je podal med svojim obiskom Prištine.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić se je sinoči odzval na izjavo slovenskega predsednika Boruta Pahorja, da si bo Slovenija prizadevala doseči priznanje Kosova tudi s strani tistih članic EU, ki tega še niso storile. Vprašal je, kako bo Pahor to storil, če je ena od teh držav, Španija, vse tesnejša zaveznica Srbije.

"Ne vem, kaj hoče doseči Pahor. S Slovenijo imamo odlične odnose, a imamo jih tudi s Španijo," je dejal Vučić v oddaji Ćirilica na srbski televiziji Happy. Dodal je, da prav Španci ne želijo sodelovati na srečanjih, na katerih so predstavniki Kosova, kar je velika težava za EU. "Kako bo Pahor prepričal Špance?" je vprašal Vučić.

Srbski predsednik je tudi dejal, da mu zahodne države, ki so priznale neodvisnost Kosova, pogosto dajejo predloge za srbsko priznanje Kosova. "Jaz take dokumente vzamem in jih strgam," je dejal.

Aleksandar Vučić, Kolinda Grabar-Kitarović Pred obiskom v Zagrebu Svet Vučić: "Briga me, da mi pravijo četnik"

Ideje o delitvi Kosova, ki jih je pred kratkim znova omenjal srbski zunanji minister Ivica Dačić in po katerih bi severni del Kosova priključili Srbiji, pa je Vučić označil za neresne. "Mi ne želimo Velike Srbije, temveč jo želimo ohraniti. Ne potrebujemo dela ozemlja kogar koli, pomembno nam je le, da imajo Srbi pravico ohraniti svoj priimek, jezik in običaje," je še poudaril.

O Pahorjevih besedah tudi premierka

Na Pahorjeve besede se je pred tem odzvala tudi srbska premierka Ana Brnabić, ki je izjavila, da je "neprijetno presenečena" nad Pahorjevimi besedami. To ni v skladu s prijateljskimi odnosi s Slovenijo, je dejala.

"Trenutno imamo zelo prijateljske odnose s Slovenijo, a ta izjava ni v duhu prijateljskih odnosov s Srbijo in zelo neprijetno sem presenečena," je dejala srbska premierka. Poudarila je, da takšne izjave ne krepijo sodelovanja in zaupanja v regiji in da ne vidi nobenega razloga, da bi se Slovenija "vmešavala" v to vprašanje, navaja Tanjug.

Napovedala je, da se želi o tem pogovoriti tudi s predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem.

Oliver Ivanović Atentat Svet "Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

dezurni@zunral24.si

Komentarjev 35
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 10:54 22.februar 2018.

    Barbika nima kaj govoriti v imenu Slovencev! Če je on prijatelj s Šiptarji, to še ne pomeni, da smo taki tudi Slovenci!

  • dragec 10:23 21.februar 2018.

    Saj, SSDSS ovski ćefur je šiptar

  • matermila 08:03 21.februar 2018.

    A se je mogoče Pahor že odzval na Matićeva sranja?Nič še nisem slišal o tej temi z njegove strani,tu pa "jede govna".