Svet
8 ogledov

Ubitih sedem pripadnikov misije ZN

Modre čelade, Slkonokoščena obala EPA
Na sedežu ZN v New Yorku so potrdili novico, da so napadalci iz Liberije na jugozahodu Slonokoščene obale ubili sedem pripadnikov mirovnih sil ZN. Ubitih je bilo tudi najmanj osem civilistov.

Po besedah namestnika obrambnega ministra Slonokoščene obale Paula Koffija Koffija je bilo napadalcev okrog 50, poleg pripadnikov mirovne misije Unoci, sicer vojaki iz afriške države Niger, sta bila ubita še dva vojaka Slonokoščene obale. v ZN pa navajajo tuti najmanj osem ubitih civilistov.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v New Yorku izrazil ogorčenje zaradi napada in poudaril, da nevarnost še ni minila. Okrog 40 pripadnikov mirovne misije je ostalo na območju blizu meje pri vasi Tai, kjer skušajo zaščititi civiliste pred novimi napadi.

Vodja misije Unoci Bert Koenders je najostreje obsodil napad in zagotovil, da so okrepitve na poti ter, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe proti tej resni kršitvi mednarodnega prava. Do napada je prišlo na območju, kamor so ZN v zadnjih tednih poslali okrepitve za zaščito civilistov, prav zaradi pogostih napadov oborožencev iz Liberije.

Gbagbo v Haagu, a se vojna nadaljuje

Preko meje namreč vdirajo oborožene skupine zveste nekdanjemu predsedniku države Laurentu Gbagboju. Ta leta 2010 ni hotel priznati poraza na volitvah proti Alassaneju Ouattari in izbruhnila je nova državljanska vojna, ki je zahtevala okrog 3000 življenj. Gbagbo je bil aretiran 11. aprila lani in sedaj v Haagu čaka na začetek sojenja pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine (ICC).

Komentarjev 1
  • anja.scuka 12:14 09.junij 2012.

    http://galaxy-s3.si?ref=b1c31db03f7815290a57Nagradna igra za vsakega!!!