Svet
112 ogledov

Učinkoviteje, hitreje in predvsem bolj varno na gradbiščih

gradbišče Aleja Šiška
1/4
Anže Petkovšek Gradbišče novega nakupovalnega središča Aleja Šiška.
Gradbena industrija je na inovacije in nove tehnologije vedno gledala kot na priložnost za optimizacijo delovnih procesov in izboljšanje varnosti. Tako bodo tudi omrežja pete generacije in tehnologije, kot je internet stvari (IoT), v bližnji prihodnosti precej spremenile in nadgradile gradbeno panogo.

Inženirji in geodeti na gradbišču nosijo 5G očala, na katerih lahko ves čas spremljajo informacije, ki jih v določenem trenutku potrebujejo - od lokacije, na kateri se nahajajo, do pregleda nad napredkom gradnje v realnem času. Po potrebi so dostopna tudi poročila z najnovejšimi podatki o zdravju zaposlenih. Sistem zdravstvene analize lahko na mestu zazna več kot deset fizioloških kazalcev, vključno s krvnim tlakom ter srčno aktivnostjo. Kot tudi, ali delavec nosi pametni telovnik, zaščitno čelado, primerne čevlje ali druga ustrezna zaščitna oblačila ter skrbi za varnost pri delu.

Ne, to ni opis vsebine iz znanstveno fantastičnega filma, temveč tako imenovanega pametnega gradbišča, ki so ga lani odprli v gospodarsko in teološko razvitem predelu Pekinga. Da bi na njem razvili najsodobnejše inženirske aplikacije, podprte s tehnologijo in omrežjem 5G, s katerimi bi v prihodnosti na pametnih gradbiščih dosegli optimalno povezavo med ljudmi, stroji in opremo, ki sodelujejo v gradbenih projektih.

Varnost je na prvem mestu

Gradbena industrija od nekdaj išče inovativne pristope in rešitve, ki bi zagotovile izboljšanje varnosti zaposlenih. Na gradbiščih se namreč zgodi največ delovnih nesreč s smrtnim izidom, prav tako visok je odstotek hujših delovnih nezgod na število zaposlenih v tej dejavnosti. Med najpogostejšimi vzroki so padec z višine, gibajoči deli delovne opreme, električni tok ali padec bremena na delavca. 

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

A z uporabo novih naprednih tehnologij, ki jih prinaša tudi razvoj 5G, vključno z umetno inteligenco (AI), blockchainom, internetom stvari (IoT) in robotiko, bo delo na gradbiščih lažje in predvsem bolj varno, saj bodo tehnologije lahko človeka nadomestile tam, kjer je zanj nevarno, kamor ne sme ali celo ne more. Pomemben del napredka bo tudi upravljanje nevarne mehanizacije na daljavo, ki bo zaposlenim prav tako omogočilo varnejša delovna mesta.

Zahteva po zanesljivem in zmogljivem omrežju

V ospredju digitalizacije gradbene industrije bodo tako zagotovo poenostavitev delovnih postopkov, večja preglednost in boljša kakovost izvedbe. A nenehna komunikacija in izmenjava podatkov med različnimi ekipami, ki sodelujejo pri gradbenih projektih ter na deloviščih, brez dvoma zahteva hitro, zanesljivo in zmogljivo omrežje. In prav zagotavljanje izjemne hitrosti prenosa podatkov, nizke zakasnitve ter ogromne zmogljivosti ter povezljivosti velikega števila naprav, so tiste lastnosti tehnologije in omrežja 5G, ki bodo v gradbeništvu omogočile opisan razmah umetne inteligence, izgradnjo informacijskega modeliranja in obdelavo velikih količin podatkov. Naprave interneta (IoT) stvari namreč niso več le senzorji, temveč se razvijajo v napredne računalnike, ki so tudi v gradbenih projektih sposobni novih in zahtevnih aplikacij, kot so sledenje in servis opreme, razširjena resničnost (AR), informacijsko modeliranje (BIM) in predvidevanje vzdrževanja, spremljanje napredka, varnosti ter kakovosti gradnje. Napovedi strokovnjakov, ki kažejo, da bo uvedba IoT v industriji še naprej naraščala, zato ne presenečajo.

gradbišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

S pravimi podatki ne bo zamud niti pri dobavi

Tehnologija pete generacije pa bo prispevala tudi k boljši optimizaciji dobavne verige, pri čemer bo s podatki v realnem času lahko pripomogla k temu, da dobava materiala in drugih gradbenih komponent ne bo več zamujala. Uspešen zaključek gradbenih projektov je namreč odvisen prav od učinkovitega zbiranja, zajema in analize oziroma vrednotenja podatkov, zbranih in združenih iz številnih senzorjev z različnih lokacij in naprav, vključno s podatki o zrelosti betona, konstrukcijske varnosti, ravnanja z odpadki, vremena, GPS in podatki iz nadzornih kamer ter dronov. Vse to pa, kot rečeno, zahteva nizke zakasnitve, razpoložljivost, zanesljivost, visoko zmogljivost in varnost omrežja, pri čemer bo tehnologija 5G s svojimi prednostmi odigrala ključno vlogo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.