Svet
9 ogledov

Ujet preoblečen v žensko

Mussa Ibrahim EPA
Gadafijevega tiskovnega predstavnika Musso Ibrahima so sile libijskega nacionalnega sveta zajele pred Sirto. Interpol s tiralico išče Saadija Gadafija.

"Borci iz Misrate so nam sporočili, da je bil Mussa Ibrahim ujet," je potrdil Mustafa bin Dardef. Ujeli naj bi ga med vožnjo izven Sirte, oblečen pa naj bi bil v ženska oblačila. Mussa je bil v vlogi tiskovnega predstavnika libijskega režima vse do padca Tripolija. Tudi po tem, ko je zbežal iz prestolnice, se je preko sirske televizije Arrai odzival na aktualne dogodke. Še pred kratkim je kritiziral mednarodno javnost in Nato zaradi dogodkov v državi.

Interpol išče Saadija

Medtem je Interpol izdal tiralico za Saadijem Gadafijem, ki se je zatekel v Niger. Libijske nove oblasti ga obtožujejo, da je bil na čelu vojaških enot, ki so odgovorne za zatrtje protestnikov in odvzem premoženja. Iz Nigra so sporočili, da je Saadi pod nadzorom, a da ga ne bodo izročili, če bi obstajala verjetnost, da ne bo deležen poštenega sojenja ali da mu bo grozila smrtna kazen.

Boji za Sirto in Bani Walid

V Libiji medtem še vedno potekajo spopadi za Sirto in Bani Walid. Civilisti bežijo iz Sirte. Okoli sto tisoč jih je še vedno ujetih med navzkrižnim ognjem. Humanitarne organizacije se bojijo, kam bodo takšne razmere pripeljale, saj se zaloge hrane, vode in elektrike hitro zmanjšujejo. Združeni narodi so v Sirto že napotili tovornjake z zalogami in iz mesta evakuirati ranjene. Do Bani Walida jim zaradi stalnih bojev v okolici mesta ni uspelo priti.

Komentarjev 1
  • principiumnovum 11:08 01.oktober 2011.

    Skratka izkazalo se je tisto, kar smo vedeli že od začetka, da je navadna eldeesarska pička!