Svet
2814 ogledov

Ukrajinci sprožili več napadov okrog ključnega mesta

Bahmut oskrbovalna pot 0506 Epa
Potrjenih je bilo osem napadov. Rusi trdijo, da so vse odbili.

Ukrajinske oblasti so danes sporočile, da so njihove sile v okolici mesta Bahmut na vzhodu države sprožile več napadov. Napade ukrajinskih sil je sicer potrdila tudi Moskva, ki pa trdi, da je vse uspešno odbila.

"V smeri Bahmuta so naše enote iz obrambe prešle v napad," je danes na Telegramu zapisala namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar. Ob tem je dodala, da so ukrajinske sile od torka na različnih sektorjih v okolici mesta napredovale med 200 in 1100 metrov.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem potrdilo skupno osem ukrajinskih napadov v bližini mesta, pri čemer naj bi ruske sile vse uspešno odbile, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

O uspehu ukrajinskih sil v okolici Bahmuta je sicer že v ponedeljek poročal tudi vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Ta je opozoril, da je ukrajinska vojska prevzela nadzor nad delom naselja Berhivka severno od Bahmuta in rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu, domneven umik pa označil za sramotno dejanje.

Ukrajinsko mesto Bahmut, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v spopad vložili veliko moči, čeprav mesto po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Skupina Wagner in ruska vojska sta sredi maja sporočili, da je Bahmut padel, medtem ko Ukrajina trdi, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo. Wagner je nato konec maja začel umikati svoje sile iz Bahmuta in tamkajšnje položaje predajati rednim ruskim enotam.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar pantani
    pantani 19:24 08.junij 2023.

    Po 2008 se je približevanje Rusije Eu in Nato zaustavilo (menda na vrhu Nata v Bucharesti). Nato se je pod Obamo začela kuhat zadeva v Ukraini, se potem med leti 2016 in 2020 malo pomirila. In izbruhnila na plan z ...prikaži več vso silo spet leta 2021 ko so izvolili Bidna. Demokrati v Usa so orodje globalistov in glavni razlog za vojno tiči tam. Ali nam je to Zahodnjakom kamor spadamo tudi mi v korist ali ne je drugo vprašanje. Verjetno s tem profitiramo, kot smo tudi profitirali z napadom na Irak,Libijo...

  • janči 15:32 08.junij 2023.

    Tule je zdaj potrebno biti res previden, ker Ukrajinci se poslužujejo vseh sort umazanih propagand in načinov, kako psihično onesposobiti Ruse. In takšen "Prigožinov komentar" je najbrž eden izmed njihovih podlih trikov, saj ne vejo, kako drugače prikriti številne izgube ...prikaži več in nesposobnosti na bojiščih, pa čeprav so dobro podprti z vso najsodobnejšo vojaško tehniko, ki jim jo dobavljajo njihovi gospodarji.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 05:50 08.junij 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z- СЛАВА РОССИИ