Svet
9178 ogledov

"Mati Rusija" spet napadena, nove žrtve in požari

rafinerija požar Telegram
V regijah Lugansk in Krasnodar so ponoči padale rakete.

V ukrajinskem obstreljevanju okupirane regije Lugansk je bilo ubitih najmanj pet ljudi, še 19 ljudi je ranjenih, so danes sporočile tamkajšnje varnostne oblasti, ki jih je postavila ruska stran.

Po navedbah oblasti v Lugansku je v napadu na vas Karpati, 35 kilometrov zahodno od regionalne prestolnice, ukrajinska vojska s štirimi raketami poškodovala perutninsko farmo in začasno bivališče za delavce.

Regija Lugansk je skoraj v celoti pod nadzorom ruskih sil in je ena od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Moskva enostransko priključila septembra lani.

Iz ruske regije Krasnodar, ki se nahaja vzhodno od polotoka Krim, pa lokalne oblasti poročajo o napadu na rafinerijo nafte. Po navedbah guvernerja Venjamina Kondratjeva je bila rafinerija tarča napada z dronom, pri čemer je izbruhnil požar, ki pa je bil medtem že pogašen.

Nekateri ruski mediji poročajo, da je ponoči bil izveden napad še na eno tamkajšnjo rafinerijo, a tam naj ne bi izbruhnil požar.

Ruske oblasti zaenkrat sicer za napad niso neposredno obtožile Kijeva, kot to storijo ponavadi. Ukrajina uradno ne priznava, da stoji za relativno pogostimi napadi znotraj mednarodno priznanih meja Rusije.

Izdanih 1,5 milijona ruskih potnih listov

Rusija je na zasedenih ozemljih v Ukrajini izdala 1,5 milijona potnih listov, je danes sporočil ruski premier Mihail Mišustin. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so bili prebivalci prisiljeni v prevzem potnega lista, ki je potreben za izpolnitev osnovnih birokratskih obveznosti. Po mnenju Kijeva gre za zatiranje ukrajinske identitete.

Rusija sicer že leta izdaja potne liste ljudem z območij v vzhodnem Donbasu, ki so od leta 2014 v rokah tamkajšnjih proruskih separatistov, in na anektiranem polotoku Krim. Ob napadu na Ukrajino februarja lani je ta prizadevanja pospešila. EU je sicer v preteklosti že zatrdila, da ne bo priznavala ruskih potnih listov, izdanih v "nezakonito zasedenih" ukrajinskih regijah.

Komentarjev 33
  • Kmodri 15:53 31.maj 2023.

    Diktator in vojni zločinec bo počasi spoznal, da se bo moral pobrati iz Ukrajine nazaj v mednarodno priznane meje Rusije.

  • Pišmevuh 13:43 31.maj 2023.

    Zanimivo bo, kako bojo cvilili Poljaki, Nemci in ostala klika, ko bodo amerigosi preprosto odšli.

  • Cccc 11:57 31.maj 2023.

    Mati ruzzija je narkomanka, ki si je že dala zadnji šus v žilo

Sorodne novice