Svet
2898 ogledov

Ukrajina začela z ofenzivo odločilnega pomena

Vojna v Ukrajini Epa
Ukrajina je sprožila napade, s katerimi naj bi si Kijev prizadeval priboriti dostop do Azovskega morja in posledično razdeliti ruske sile. Ukrajino so medtem ponoči pretresli novi zračni napadi.

Po navedbah ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja so ruske sile v sredo zvečer po dve uri trajajoči bitki odbile ofenzivo ukrajinskih sil v regiji Zaporožje. Ob tem je tiskovni predstavnik ruskega polka Vostok pojasnil, da je bilo v spopadih v Zaporožju uničenih 13 ukrajinskih tankov, v regiji Doneck pa osem.

Ukrajinske sile naj bi v četrtek zvečer ob pomoči tankov, topništva in brezpilotnih letalnikov sprožile nove napade v Zaporožju, je poročal proruski vojaški bloger Vladimir Rogov in pojasnil, da intenzivni spopadi potekajo med mestoma Orihiv in Tomak, ruske sile pa naj bi zadrževale svoje položaje.

Mesto Tomak je po ocenah vojaških poznavalcev ključen cilj ukrajinskih sil. Z njegovim zavzetjem bi se jim namreč odprla pot proti Azovskemu morju, s čimer bi lahko razdelili ruske sile. To pa ne bi le oslabilo njihovih bojnih sposobnosti, temveč bi s tem prekinili tudi kopensko povezavo do polotoka Krima, ki ga je Rusija enostransko priključila leta 2014.

Ukrajinska stran spopadov v Zaporožju ni potrdila. Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar pa je v četrtek izjavila le, da so ruske sile v Zaporožju trenutno v fazi obrambe, poroča britanski BBC.

Rusi z novimi zračnimi napadi

Ukrajino so medtem ponoči pretresli novi ruski zračni napadi. V mestu Zviahel v regiji Žitomir so napadi po navedbah lokalnih oblasti terjali eno smrtno žrtev, še trije so bili ranjeni. V napadu na mesto Uman v Čerkaški regiji pa je bilo ranjenih osem civilistov.

Ukrajinske letalske sile poročajo, da so v napadih, ki so trajali šest ur, skupno sestrelile štiri od šestih ruskih manevrirnih raket in 10 od 16 brezpilotnih letalnikov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

vojna Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Spopadi naj bi se nadaljevali tudi v ruski obmejni regiji Belgorod. V ukrajinskem obstreljevanju mesta Belgorod naj bi bili ranjeni trije civilisti, več stavb pa je bilo poškodovanih, trdi guverner regije Vjačeslav Gladkov. Kijev naj bi prav tako obstreljeval bližnje mesto Šebekino, kjer pa o žrtvah ne poročajo.

Dron naj bi poškodoval tudi stanovanjsko stavbo v mestu Voronež, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu zapisal guverner istoimenske ruske regije Aleksander Gusev.

Voda iz akumulacijskega jezera še vedno hladi nuklearko

Ukrajinska jedrska elektrarna v Zaporožju po uničenju jezu Kahovka še vedno prejema vodo za hlajenje iz akumulacijskega jezera, je v četrtek sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). S tem se je odzvala na trditve ukrajinskega upravitelja jezu Ukrhidroenergo, ki navaja, da je raven vode v jezeru trenutno prenizka za črpanje.

Izvršni direktor ukrajinskega upravitelja jezu Ukrhidroenergo Igor Sirota je v četrtek opozoril, da je raven vode v akumulacijskem jezeru padla pod kritično točko 12,7 metra. Kot je pojasnil, nuklearka v Zaporožju sedaj iz jezera ne more več črpati vode potrebne za hlajenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nasprotno je sporočil generalni direktor IAEA Rafael Grossi, ki zatrjuje, da nuklearka še naprej črpa vodo za hlajenje iz akumulacijskega jezera. "Dosedanje analize kažejo, da bodo črpalke verjetno še vedno delovale, tudi če se gladina spusti na približno 11 metrov ali morda še nižje," je poudaril.

Nuklearka Zaporožje | Avtor: Profimedia Profimedia
Ponovil je, da je osebje jedrske elektrarne že izvedlo ustrezne ukrepe za omejitev porabe vode. "Sedaj pa si prizadevajo preiti na alternativne vire oskrbe z vodo," je nadaljeval in kot eno od možnosti izpostavil ogromen bazen ob nuklearki, ki bi lahko več mesecev zagotavljal vodo za hlajenje.

"Kljub temu so splošne razmere na področju jedrske varnosti še vedno negotove in potencialno nevarne. Prav tako še ni znan obseg škode na jezu ter kdaj in na kateri ravni se bo akumulacijsko jezero stabiliziralo," je še dodal.

Strokovnjaki IAEA v nuklearki so medtem zaprosili za dostop do mesta, kjer se meri nivo vode v jezeru, Grossi pa namerava nuklearko v Zaporožju obiskati prihodnji teden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 31
  • Avatar pantani
    pantani 11:29 13.junij 2023.

    Zakaj ne poročate o siloviti protiofenzivi Ruske vojske???!!!

  • Idioti 08:20 13.junij 2023.

    A se morda kdo spomni , da je UA priznala , da je zgubila Bahmut . Ni . Sedaj pa poroča , da boji potekajo 10km pred Bahmutom ! Tem narkomanu ne verjamem , pa če reče da se mu ...prikaži več kolca ! Novinarčki , vas pa naj kot cucke vleče za nos , ker ste podrepne muhe NATA !

  • Avatar pantani
    pantani 11:51 12.junij 2023.

    Hm,no ja,bodimo realni,če bi bilo to vse res ter bi ukronaciji napredovali, potem se ta članek ne bi skrival nekje spodaj,ampak bi bila to udarna novica,tako pa je tole spet "rekla kazala"!!!