Svet
47059 ogledov

"Obala okrog Umaga je uničena, to je delo Slovencev!"

Umag Instagram Pogled na Umag.
Župan priljubljenega hrvaškega letovišča je prst uperil v slovenske državljane.

Nelegalne gradnje in zaprti dostopi do javnih plaž v hrvaški Istri že dolgo burijo duhove. Pred nekaj dnevi je občinska oblast objavila dva videoposnetka, v katerih je povzela kompleksne težave.

"Istra je, na sramoto vseh nas, ki tu živimo, postala evropski raj za nelegalne graditelje in uzurpatorje. Nelegalna gradnja, uzurpacija gozdnega in kmetijskega zemljišča ter morja je rak, ki dnevno razjeda naše kraje in ogroža kakovost življenja tukajšnjih prebivalcev," je vodstvo mesta Umag zapisalo v izjavi za javnost.

Opozorili so na dejstvo, da se cenene parcele spreminjajo v dobičkonosne kose zemlje, na katerih rastejo nelegalna naselja - "istrske favele", ki imajo v poletnih mesecih na tisoče prebivalcev.

V Umagu so zapisali še, da je tovrstna "okupacija" večinoma delo tujcev, v veliki meri slovenskih državljanov. "Takšna predrznost in agresivnost tujcev ni zabeležena niti v vojni preteklosti Istre," so situacijo ostro predstavili v Umagu.

Župan upe polaga v novi zakon

"Na območju Umaga imamo okoli osem kilometrov obale, ki absolutno ni dostopna domačinom ali turistom. Gre za uničeno, okupirano obalo," je za HTV dejal župan Umaga Vili Bassanese.

"Zatajilo je več institucij. Ko gre za stavbe, gre za gradbeno inšpekcijo. Ko govorimo o okolju, je za to pristojno določeno ministrstvo. Imamo pa tudi pomorsko in rudarsko inšpekcijo," je dodal Bassanese.

"Največjo krivdo nosijo lastniki hiš tik ob morju, ki so onemogočili dostop do morja. Hiše so večinoma legalne, ne sicer vse. Je pa ogromno nelegalnih pomolov in privezov, celo z vklesanimi hišnimi številkami, da se točno ve, komu pripadajo," je dejal Bassanese in prst uperil v Slovence, ki so lastniki mnogih nepremičnin na tem območju.

Dejal je, da je v sezoni, ko je slehernik želel položiti brisačo na omenjena območja, prihajalo celo do fizičnih obračunov z lastniki parcel.

Bassanese si želi čim hitrejše implementacije novega zakona, po katerem bodo odločbe lahko izdajali mestni redarji in domnevne kršitve sporočali pristojnim inšpekcijam. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • Avatar Garancija
    Garancija 13:23 27.februar 2024.

    Hrvaška taktika,pustijo da kupiš potem ti vzamejo

  • Idioti 12:28 27.februar 2024.

    Videl privatne dostope v morje Buldužer in vse porušiti 4 , od najvišje plime ! Vse na njihove stroške ! Kar se pa tiče vikendov , so skoraj povsod kontejneri , tako , da jih je lahko odpeljati na drugo ...prikaži več mesto . Hrvaška napaka je pa samo ta , da dovolijo kmetijsko zemljišče prodati nekmetu , kam šele nekmetu tujcu !

  • T_rex 10:54 27.februar 2024.

    100 ljudi, 100 cudi; 100 zena, 200 sisa !

Sorodne novice