Svet
8484 ogledov

Umrl najstarejši kardinal

Jozef Tomko Profimedia
Preminil je v svojem stanovanju v Rimu.

V starosti 98 let je danes umrl slovaški kardinal Jozef Tomko, najstarejši kardinal rimskokatoliške cerkve, je na spletni strani sporočila Slovaška škofovska konferenca.

Dodali so, da je bil zaupnik bivšega papeža iz Poljske Janeza Pavla II., ki ga je imenoval za kardinala leta 1985, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tomko je deloval v Vatikanu od leta 1945, kjer je zasedal vrsto vse bolj pomembnih položajev v cerkveni hierarhiji. Med drugim je bil prefekt rimske kongregacije za misijone in je vodil vatikansko kongregacijo za evangelizacijo narodov. Ostal je vplivna osebnost v Vatikanu tudi po upokojitvi leta 2001, saj je bil med drugim do leta 2007 predsednik papeškega odbora za svetovne evharistične kongrese.

Zaslužni papež Benedikt XVI. ga je še kot papež leta 2012 imenoval v kardinalsko komisijo za razjasnitev takratne afere Vatileaks, objave zaupnih vatikanskih dokumentov, ki so razkrili sume korupcije in nepotizma v Vatikanu.

Kot poroča spletni portal Vatican News, je Tomko umrl v svojem stanovanju v Rimu, potem ko so ga po več tednih v soboto odpustili iz bolnišnice, kjer je bil zaradi poškodbe vratne hrbtenice.

Najstarejši član kardinalskega zbora je zdaj upokojeni nadškof Luande v Angoli, 97-letni Alexandre do Nascimento, poroča dnevnik Družina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.