Svet
9 ogledov

'Uničili smo Tamilske tigre'

Prebivalci Šrilanke se veselijo zmage nad Tamilskimi tigri. Žurnal24 main
Popolnoma smo uničili upornike in s tem združili državo, razklano s četrt stoletja trajajočo vojno, je izjavil vodja šrilanške vojske Sarath Fonseka.
"S tem, ko smo osvobodili sever države, smo pravzaprav osvobodili vso državo. Imamo popoln nadzor nad področji, ki so jih prej nadzirali Tamilski tigri," je za državno televizijo povedal general Sarath Fonseka.

Ubit vodja Tamilskih tigrov
"Potrjeno je, da je bil Prabhakaran ubit, ko je želel pobegniti v reševalnem vozilu. Čakamo na uradno potrditev s strani predsednika,"
je za Reuters dejal neki vojaški vir. Smrt prvega moža Tamilskih tigrov so potrdili še štirje drugi viri. Uradnih komentarjev na omenjeno trditev pa s strani šrilanške vojske še vedno ni. So pa po podatkih šrilanške vojske, ki po letu 1983 prvič nadzoruje celotno Šrilanko, vladne sile v zadnji bitki ubile 250 tamilskih upornikov.

Predstavnik tamilskih upornikov je v nedeljo sporočil, da se njihov vodja Velupilai Prabhakaran zadržuje na severovzhodu Šrilanke skupaj z dva tisoč borci in več tisoč ranjenimi civilisti ter da si želi konec vojne in začetek mirovnega procesa. "Pripravljeni smo končati vojno. Naši ljudje umirajo. Vsako uro jih umre več kot sto. Od sobote jih je umrlo več kot tri tisoč. 25 tisoč je ranjenih," je povedal za britanski Channel 4.

Po navedbah šrilanške vojske so bili ostanki vojske Tamilskih tigrov obkoljeni na manj kot kvadratni kilometer velikem kosu pragozda. Vlada trdi, da so območje zapustili vsi civilisti, pri čemer pa naj ne bi prišlo do prelivanja krvi. Združeni narodi so spopade prejšnji teden označili za pokol in trdili, da je bilo v napadu na zasilno bolnišnico na območju spopadov ubitih veliko število civilistov, med njimi sto otrok.

EU za preiskavo kršitev človekovih pravic
Zunanji ministri Evropske unije so danes v Bruslju pozvali k neodvisni preiskavi kršitev mednarodnega humanitarnega prava in kršitev človekovih pravic, do katerih naj bi prišlo med konfliktom v Šrilanki. Obenem so se zavzeli, da je treba storilce privesti pred odgovornost, so sporočili v Bruslju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.