Svet
15 ogledov

V bolnišnici našli razpadajoča trupla

Trupla v Libiji
1/7
Reuters
V Libiji so se razmere nekoliko umirile. O Gadafiju še naprej ne duha ne sluha. Prvi dokazi o množičnih pobojih civilistov.

V Tripoliju so se razmere nekoliko umirile. Preteklo noč so zaznamovale številne eksplozije ter spopadi med uporniki in silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija. Uporniki so zavzeli še letališče v Tripoliju, nekatere druge strateško pomembne točke in mejne prehode. Nadaljujejo se napadi na Gadafijevo rojstno mesto Sirta, pri čemer sodelujejo tudi sile zveze Nato.

Razmere v Tripoliju so še naprej težavne: prebivalci se borijo s pomanjkanjem vode, hrane in električne energije.

Pobijali civiliste

Človekoljubna organizacija Amnesty International že nekaj dni opozarja na hude zlorabe zapornikov na obeh straneh. Navajajo pričanja, iz katerih je razvidno, da so zaprti na zelo majhnih prostorih, da jih zverinsko pretepajo pretepajo, psihično zlorabljajo, dogajajo se tudi posilstva. Na udaru so tudi migranti, ki so v Libiji le delali, in civilisti.

Med tem pa so v javnost prišla prva poročila o množičnih pobojih, ki so se dogajala v zadnji bitki za Tripoli. Dopisnik britanskega Sky Newsa je poročal, da je v požganem skladišču v bližini Tripolija naštel vsaj 53 trupel. „To je prizorišče množičnega poboja,“ je dejal novinar Stuart Ramsey – priče so mu povedale, da so Gadafijeve tam 23. in 24. avgusta pobile okoli 150 ljudi, večina je bila civilistov.

Kje je Gadafi?

Kje se skriva Gadafi, sicer nihče ne ve, vendar pa uporniki niso nič manj odločeni, da ga najdejo, tako kot tudi njegove sinove.

Egiptovska tiskovna agencija je s svojimi informacijami spodbudila ugibanja, da je Gadafi morda zbežal v Alžirijo, vendar do zdaj ni bilo nobene potrditve teh navedb. Še vedno ostaja v veljavi 1,3 milijona dolarjev vredna nagrada na Gadafijevo glavo.

Razpadajoča trupla v bolnišnici

V bolnišnici v bližini Tripolija so našli številna trupla pacientov, ki so jih zdravniki zapustili po tem, ko so izbruhnili zadnji ostrejši nemiri. Po besedah prič naj bi bilo trupel okoli dvesto, nametana naj bi bila eno vrh druge. Združeni narodi so zaradi teh prizorov pozvali, k čimprejšnji dostavi humanitarne pomoči.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.