Svet
2155 ogledov

V bolnišnici preživel kar 306 dni

Geoffrey Woolf Twitter/Nicky Woolf
Trnova pot do okrevanja.

74-letni Geoffrey Woolf se je 20. marca zgrudil doma in po treh dneh so ga prepeljali v bolnišnico. Tam so ga dali v umetno komo, a ker do aprila niso zaznali nobene možganske aktivnosti, so zdravniki poklicali njegove tri sinove, naj se od očeta počasi poslovijo. "Ko smo prišli v bolnišnico, so rekli, naj vstopimo v sobo in se poslovimo," je za BBC povedal Geoffreyev sin Nicky Woolf"Ne vem, kako smo to prestali," je dodal njegov brat Sam Woolf.

Sinovi so prosili še za zadnji pregled, ki je vendarle pokazal nekaj možganske aktivnosti - kanček upanja, da si bo oče morda opomogel, zato nad njim niso obupali.

Zaradi očetove ljubezni do literature so kupili e-bralnik in mu predvajali zvočne posnetke njegovih najljubših knjig.

V nasprotju s pričakovanji zdravnikov se je julija prebudil. Doživel je sicer možgansko kap, zaradi česar je del njegovega telesa ostal paraliziran, tudi govoril je težko, a je preživel. 

Geoffrey je tako na ventilatorju skupaj preživel kar 67 dni, po 127 dneh na različnih oddelkih v bolnišnici Whittington v Islingtonu pa je bil premeščen v kraljevo bolnišnico v Putneyju. Ob odhodu iz bolnišnice v Whittingtonu mu je celotno osebje, ki je zanj skrbelo tako dolgo, zaploskalo.

Kljub temu pa je Geoffreya čakalo še 180 dni rehabilitacije, preden so zdravniki ocenili, da se lahko vrne domov. Ocenjujejo, da je 74-letnik med tistimi, ki so zaradi covida-19 v bolnišnici preživeli največ časa.

"Vino ima zdaj grozen okus"

Zdaj se je Geoffrey vrnil v svoj dom, ki so ga morali nekoliko prilagoditi zaradi njegovega električnega invalidskega vozička. Kot je povedal za BBC, mu je covid-19 vzel drugo veliko ljubezen v življenju - vino. "Vino ima zdaj grozen okus. Veselil sem se kozarčka, toda moje brbončice so se spremenile."

Sinovi pomagajo tudi drugim bolnikom

Zdravniki in medicinske sestre, ki so skrbeli za Geoffreya, so njegove sinove vprašali, če lahko e-bralnike priskrbijo še kakšnemu bolniku. Nad idejo so bili navdušeni in tako so ustanovili organizacijo Knjige za očeta, ki je doslej dostavila 400 e-bralnikov v 11 bolnišnic. "Veliko zdravnikov je dejalo, da ima predvajanje zvočnih posnetkov knjig blagodejne učinke na njihove paciente," je za BBC še dejal Sam.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • krucefiks 11:56 28.januar 2021.

    Ocenjujejo, da je 74-letnik med tistimi, ki so zaradi covida-19 v bolnišnici preživeli največ časa. Kaj pišete v tri krasne,kap ga je zadela in nič drugega ,narod samo zavajate in zavajate v nedogled .Vsake vojne je konec enkrat in vedno ...prikaži več pravica zmaga pa vzstrajajte kolikor češ ,butnglavci presneti