Svet
8 ogledov

V Egiptu še čakajo z ustavo

Egipt referendum Reuters
Egiptovsko ustavno sodišče je znova prestavilo odločitev o ustavnosti komisije, ki je sestavila novo ustavo, ki je bila sicer potrjena na referendumu decembra.

Sodišče je presojo preložilo že tretjič, tokrat na 3. marec, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Preložilo je tudi odločitev o ustavnosti senata. Komisija, o kateri naj bi danes odločilo sodišče, je v središču najhujše politične krize v državi od odstavitve nekdanjega predsednika Hosnija Mubaraka pred dvema letoma. Opozicija trdi, da v komisiji niso bili zastopani vsi Egipčani, saj so jo bojkotirali liberalci, levičarji in kristjani.

Sprva je bila odločitev o ustavni komisiji pričakovana 2. decembra, a so podporniki predsednika Mohameda Mursija, ki prihaja iz vrst Islamske bratovščine, sodnikom preprečili vstop v zgradbo sodišča. Naslednjič je bila odločitev pričakovana za 15. januar, a je več deset protestnikov obkolilo sodišče in vso noč sedelo pred zgradbo. Agencije ne poročajo o razlogu za današnjo prestavitev odločitev.

Danes naj bi sodišče odločilo tudi o ustavnosti senata, ki ga obvladujejo islamisti. Predlagatelji presoje trdijo, da je pri volitvah v to telo prišlo do nepravilnosti. Ni še jasno, kdaj bo sprejeta ta odločitev. Dve tretjini članov senata sta bili izvoljeni v začetku lanskega leta, preostalo tretjino pa je decembra lani imenoval Mursi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.