Svet
0 ogledov

V Egiptu znova tekla kri

Nemiri v Kairu
1/2
Reuters
Protesti v Egiptu znova dosegli vrelišče: 400 ranjenih in najmanj ena smrtna žrtev.

Spopadi med protestnikimi in varnostnimi silami so v Kairu izbruhnili v petek, ko je egiptovska vojska ob podpori policije poskusila razgnati protestnike, ki so se zbrali pred ministrstvom za obrambo.Varnostne sile so pri tem uporabile solzivec in vodne topove. Vojska je v petek zvečer v okolici ministrstva za obrambo sicer razglasila policijsko uro.

Po poročanju arabskih medijev so spopadi zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, skoraj 400 ljudi pa je bilo ranjenih. Po navedbah egiptovskega ministrstva za zdravje je v spopadih umrl vojak, medtem ko je Al Arabija poročala, da so protesti zahtevali dve smrtni žrtvi.

Vojska naj odide

Protesti so usmerjeni proti vladajočemu vrhovnemu vojaškemu svetu, ki je po strmoglavljenju predsednika Hosnija Mubaraka februarja lani prevzel oblast. Do protestov proti vojski je v petek prišlo tudi na Trgu Tahrir, a so se mirno končali.

Vojaško tožilstvo je danes odredilo pripor za 300 oseb, med njimi 13 žensk in devet novinarjev. Skupno so po petkovih protestih sicer aretirali 320 ljudi. Neimenovani predstavnik varnostnih sil ni izključil možnosti novih aretacij še danes.

Priprti so obtoženi razžalitve vojaških častnikov in vojakov, zbiranja v vojaškem območju in oviranja dela varnostnih sil, kar vsi obtoženi zanikajo. V priporu naj bi ostali 15 dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.