Svet
48 ogledov

V Kijevu spet kamenje in molotovke

Ukrajina Reuters
V Ukrajini je bilo minulo noč sicer dokaj mirno, vendar je v središču Kijeva kljub temu prihajalo po posamičnih spopadov med demonstranti in varnostnimi silami, poročajo tuje tiskovne agencije.

Demonstranti so poleg tega znova zažgali nekaj barikad, narejenih iz odpadnih pnevmatik. Proti jutru, ko so se temperature spustile 20 stopinj pod ničlo, pa se je večina demonstrantov razšla.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je za prihodnji teden obljubil preoblikovanje vlade, razpravo o spremembah sporne zakonodaje, namenjene zatrtju protestniškega gibanja, in amnestijo za priprte protestnike, ki niso zagrešili hujših kaznivih dejanj. A opozicijski voditelj Vitalij Kličko vztraja, da mora odstopiti sam Janukovič.

Množični protesti v Ukrajini so se začeli že konec novembra, potem ko Janukovič pod pritiskom Rusije ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU. Decembra in v začetku januarja so nato postopoma izgubljali zagon, nato pa so znova s polno silo izbruhnili minulo nedeljo, potem ko je prejšnji teden parlament na sporen način potrdil novo zakonodajo, namenjeno zatrtju protestnega gibanja. Opozicija zahteva njeno razveljavitev.

Komentarjev 4
  • Creeps 20:41 25.januar 2014.

    ko sm videl ljudi z rožcami po tv-ju,sm raje doma ostal...ti pa,če že maš kocko v roki,jo pa še vrž drugič pa boš mogoče dosegel svoje,če boš samo stal tam s kocko v roki ne boš nič dosegel...pa nism jst ...prikaži več tvoj sovražnik,sam povedu sm ti,da ne obsoji druge,če pa sam ne nardiš drugega kot,da samo stojiš tam s kocko v roki...

  • Avatar čavez
    čavez 08:56 25.januar 2014.

    Jaz sem bil tam z kocko vi ste se pa nagelčke metal.

  • Creeps 08:48 25.januar 2014.

    pa ti začni pa ti bomo ostali sledili,če si resen...če pa nisi,pa bodi tiho,ker dokler pametuješ samo za računalnikom si isti,kot vsi ostali butalci...