Svet
13 ogledov

V mislih so ga že pokopali

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Skoraj šest let je že v komi. Njegovo zdravljenje stane 300 tisoč evrov na leto, nanj se spominjo le redki. Ime mu je Ariel Šaron.

Na začetku septembra se je izraelski premier Benjamin Netanjahu v kratkem govoru na poroki hčerke enega od ministrov spomnil nekdanjega premierja Ariela Šarona. Navzoče je spravil v zadrego, ko je dejal, "naj bo spomin nanj blagoslovljen". Hitro se je zavedel svoje napake in se popravil: "Naj živi dolgo ...".

Tako kot Netanjahu se tudi drugi Izraelci le občasno še spomnijo Šarona, ki ga je 4. januarja 2006 zadela kap. Od takrat je Šaron v globoki komi v bolnišnici v Tel Avivu, kjer ima svojo sobo. Star je 83 let in v vsem tem času zdravniki družini niso dali upanja, da bi se njegovo stanje spremenilo na bolje, poroča Le Monde.

Njegov sin Gilad je sicer za izraelske medije dejal, da oče "odpira oči in premika prste, ko mu rečem, naj to stori," je včeraj poročala ameriška tiskovna agencija AP. Gilad je sicer trenutno v Ameriki, kjer promovira knjigo o svojem očetu.

"Situacija je ... patetična"

Šaronov primer je po besedah zdravnikov prej izjema kot pravilo. "Veliko pacientov bi do zdaj umrlo zaradi infekcije. On ne, še vedno se drži. Takšno stanje se lahko vleče še dolgo, a možnosti, da bi se zbudil iz kome, ni," trdi eden od zdravnikov.

O njegovem zdravstvenem stanju ni znanega veliko, saj molčijo tako sorodniki in zdravniki kot politiki. Njegovo stanje naj bi bilo stabilno in nespremenjeno. "Če bi to bil kdo drug, bi ga že pustili umreti. Šarona ohranjamo pri življenju, ker tako želi njegova družina, a situacija je ... patetična," je dejal eden od zdravnikov, ki ni želel biti imenovan.

Bolj kot Šaron javnost zanimata njegova sinova Gilad in Omri, ki sta obtožena jemanja podkupnin v višini 4,5 milijona dolarjev. Denar naj bi jima nakazal avstrijski poslovnež Martin Schlaff, ki je v Izraelu želel graditi kazino.

Komentarjev 1
  • privat 16:15 26.oktober 2011.

    dobil je božje darilo za zasluge...