Svet
11 ogledov

Varčevanje odloča o Berlusconijevi usodi

Italijanski paralment EPA
Italijanski poslanci bodo popoldne začeli splošno razpravo o slabih 55 milijard evrov vrednem varčevalnem paketu, s katerim želi vlada v letu 2013 uravnotežiti proračunske prihodke in odhodke. Glasovanje je predvideno za sredo.

Varčevalni paket predvideva zvišanje davka na dodano vrednost z 20 na 21 odstotkov, triodstotni solidarnostni davek za tiste, ki letno zaslužijo več kot 300 tisoč evrov, in dvig upokojitvene starosti za ženske v zasebnem sektorju s 60 na 65 let leta 2014, dve leti prej, kot je bilo sprva načrtovano.

V omenjenem sklopu sta predvideni še dve spremembi ustave. Prva predvideva obvezo ohranjanja uravnoteženega proračuna, druga pa ukinitev pokrajin in prenos njihovih pristojnosti na dežele, zaradi česar so močno zaskrbljeni tudi predstavniki slovenske manjšine v Italiji.

Na glasovanje vezana zaupnica

Na varčevalni paket bo vlada Silvia Berlusconija vezala tudi glasovanje o zaupnici, da bi tako ukrepe čim prej uzakonili. Ukrepi so v minulem mesecu, odkar jih je vlada prvič predstavila, namreč doživeli več prevetritev, predvsem zaradi različnih mnenj znotraj koalicije. Minister za ekonomijo Giulio Tremonti napoveduje, da so pripravljeni uvesti še dodatne ukrepe, če bo potrebno.

Italija je na začetku avgusta zaradi ocene, da bi utegnila iti po poti Irske, Grčije in Portugalske, doživela hud pritisk vlagateljev. Obrestna mera dolgoročnih obveznic se je zvišala že na približno 6,5 odstotka, kar je blizu meje vzdržnosti. To je tudi razlog, da je vlada Silvia Berlusconija na hitro predstavila dodatne varčevalne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.