Svet
13 ogledov

Več kot pol Slovencev na Hrvaško

Prvo letošnje merjenje je pokazalo, da je morje ob vseh plažah na Hrvaškem prime Žurnal24 main
Dobra polovica anketirancev, 55 odstotkov, namerava dopustovati na Hrvaškem, medtem ko jih bo v Sloveniji počitnikovalo 19 odstotkov, kaže anketa Slovenske turistične organizacije.

Večina anketirancev, teh je 66 odstotkov, ocenjuje, da bo na počitnicah preživela približno enako časa kot lani. Prav tako jih večina (63 odstotkov) ocenjuje, da bo letos za počitnice namenili približno enak znesek denarja kot v enakem obdobju lani.

Za zadovoljstvo v izbrani destinaciji je anketirancem najbolj pomembno neonesnaženo in neokrnjeno okolje. Anketiranci kot pomembno izpostavljajo tudi možnost izbire okolju prijaznega nastanitvenega objekta in ponudbo lokalne hrane, poroča STA.

Na potovanje bodo prej odšli mlajši z višjim dohodkom ter tisti iz večjih mest, zaposleni in anketiranci, ki bivajo v osrednjeslovenski regiji.

Povprečno za dopust 541 evrov

Predviden znesek, ki ga bodo porabili za potovanje, ne glede na njegovo dolžino, v povprečju na osebo znaša 541 evrov. Predviden znesek porabe narašča z dolžino potovanja.

Večina, 59 odstotkov, se na potovanje z vsaj eno nočitvijo ne bo odpravila zaradi nezadostnih finančnih sredstev. Pomanjkanje časa je kot razlog nepotovanja navedlo 11 odstotkov, 10 odstotkov se jih na potovanje ne bo odpravilo, ker za to nimajo želje, enak odstotek pa zaradi zdravstvenih težav, bolezni.

V raziskavi je sodelovalo 856 anketirancev oziroma 419 anketirancev, ki se bodo v obdobju junij–avgust odpravili na potovanje, izlet, bodisi zasebno bodisi poslovno, z vsaj eno nočitvijo, poroča STA.

Na Hrvaškem ustreznih 97 odstotkov, pri nas 80 odstotkov kopalnih voda

Poročilo evropske komisije o kakovosti kopalnih voda pa kaže, da je kakovost kopalne vode v Evropi med letoma 2009 in 2010 rahlo padla, vendar je bila v splošnem še vedno visoka.

V Evropi trenutno več kot 90 odstotkov kopališč izpolnjuje minimalne zahteve. Najvzornejša država članica je Ciper, kjer vsa kopališča ustrezajo strogim priporočenim vrednostim, sledijo mu Hrvaška s 97,3 odstotka, Malta s 95,4 odstotka in Grčija z 94,2 odstotka.

V Sloveniji priporočenim vrednostim ustreza skoraj 80 odstotkov kopališč. V Sloveniji so pregledali 46 kopališč, 21 morskih in 25 celinskih. Medtem ko so vsa obmorska kopališča ustrezala predpisom, kar 30 odstotkov celinskih ni bilo ustreznih, je poročilo povzela zveza potrošnikov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.