Svet
21 ogledov

Večina Maročanov podprla novo ustavo

Maroko, referendum, ustava
1/5
Reuters
Novo ustavo, ki bo omejila absolutno moč kralja Mohameda VI., je na referendumu podprlo kar 98 odstotkov volivcev. Podpora naj bi bila še posebej močna med mladimi.

Referenduma se je po navedbah notranjega ministra Talba Čerkavija udeležilo okoli 73 odstotkov volilnih upravičencev. Za zdaj so prešteli glasove s 94 odstotkov volišč, ostali ne bodo bistveno vplivali na rezultat, je še dejal Čerkavi.

Nova pooblastila premierju, ločitev oblasti

Maroškemu kralju, ki sicer ostaja uradni voditelj države, se odpravlja "svet" status, čeprav še vedno ostaja "nedotakljiv". Ne bo pa več svobodno izbiral predsednika vlade, temveč ga bo moral imenovati iz stranke, ki bo na volitvah zbrala največ sedežev.
Premier bo prejel nova pooblastila, ki jih doslej ni imel. Lahko bo odstavljal ministre, predlagal kralju imenovanje veleposlanikov ali direktorjev javnih podjetij.

Varnostna politika bo odslej v rokah posebnega sveta, ki ga bo sicer vodil kralj, a bodo v njem morali sedeti tudi premier, predsednika obeh domov parlamenta in predsednik vrhovnega sodišča. Tako kralj ne bo mogel več samostojno sprejemati odločitev na tem področju – na primer razglasiti vojno ali pa se odločiti za zaostritev diplomatskih odnosov s kako državo.

Nova ustava poskuša vzpostaviti tudi ločitev med sodno in izvršno oblastjo. Kralj bo sicer uradno še vedno najvišja sodna instanca v državi, a bo moral zdaj to nalogo zaupati predsedniku vrhovnega sodišča namesto pravosodnemu ministru.

Ustava poleg tega na enako raven z arabščino postavlja jezik amazigh, ki ga govorijo berberi. Jezik, ki ga govori dobrih osem mililjonov od 31 milijonov prebivalcev Maroka, bo tako zdaj tudi uradni jezik v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.