Svet
5608 ogledov

Velike težave s stenicami po Dalmaciji še v Istri

Posteljne stenice Profimedias
O pojavu stenic na Jadranu mediji na Hrvaškem poročajo že nekaj dni. Po novem se težave pojavljajo tudi v Istri. Kako se zaščititi?

Potem ko so na Novi TV poročali o pojavu stenic v Zadru, o težavah, povezanih s temi žuželkami, poročajo še v Istri. Lastnikom apartmajev in hotelov povzročajo velike težave, pišejo na portalu Index.hr.

Mali insekti se hranijo s človeško krvjo. Mesto njihovega ugriza srbi, na razdraženi koži nastajajo rane. "Rane po telesu nastajajo zaradi hudega srbenja in strupa, ki ga stenice spustijo v kožo človeka. Lahko pride celo do infekcije," je pri tem povedala Dobrica Rončević z Epidemiološkega oddelka Zavoda za javno zdravje Primorsko-goranskega območja.

Težava ni od včeraj, z njo so se soočali že v lanskem letu, le da o tem mediji niso poročali. Po zdaj znanih podatkih je bilo v lanskem letu v Istri zabeleženih 131 primerov pojava stenic in to v 118 hotelih in 13-tih privatnih namestitvah.

"Stenice pogosto pridejo v prtljagi turistov in ostanejo v nekem prostoru. Težava je, da lahko dolgo preživijo brez hrane, celo do enega leta," je povedala Rončevićeva. Tako se na udaru stenic lahko znajdejo tudi hoteli visokih kategorij, čeprav upoštevajo vsa določila boja zoper nadlogo.

Stenice V bolnišnici Svet Nočna mora turistke na Hrvaškem: Najprej sem mislila, da so komarji Recepcija Lovili smo popuste Popotnik Lovili smo popuste: Hrvaški hotelirji so za nas močno spustili cene

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.