Svet
27236 ogledov

Video: Ruski tank pregazil avto civilista med vožnjo. Goreči spopadi na ulicah.

Ukrajina, spopadi v Kijevu Profimedia

Četrt Kijeva Obolon se nahaja deset kilometrov od središča Kijeva. Tam potekajo spopadi na ulicah. Ukrajinske oblasti so pozvale ljudi, da ostanejo na svojih domovih in da pripravijo molotovke. Boji proti koloni ruskih oklepnih vozil potekajo tudi v Dimeru in Ivankivu, predmestjih Kijeva.

Na spletnih omrežjih se je razširil posnetek ruskega oklepnika na ulicah Obolona. Na posnetku z mobilnim telefonom se vidi, kako je pregazil civilni avto. 

Ukrajina, spopadi v Kijevu | Avtor: Profimedia Profimedia

V samem mestu se že od 4.30 slišijo eksplozije. Svetovalec ukrajinske vlade je potrdil, da so uspeli strmoglaviti rusko letalo in preprečiti več raketnih napadov. V Kijevu gorijo stavbe, boji potekajo tudi v drugih mestih po državi. Ukrajinska vojska naj bi se uspešno upirala ruskim silam, ki napredujejo s severa, je povedal predstavnik vojske Valerij Zalužnji. 

Poziv k uporu in prošnja za pomoč

O eksplozijah in streljanju poroča poročevalec francoske tiskovne agencije AFP s terena. Ko so ruske enote prispele v predel Obolon, je ukrajinsko ministrstvo za obrambo na Facebooku pozvalo civiliste k uporu. "Državljane pozivamo, naj nas obveščajo o premikih enot, izdelujejo molotovke in nevtralizirajo sovražnika," so po poročanju STA-ja še zapisali v objavi.

Oglasil se je tudi poljski predsednik Andrzej Duda in zapisal: "Rusi so mesto začeli bombardirati v zgodnjih jutranjih urah. Brezpilotna letala mečejo bombe na stanovanjske hiše, ljudje umirajo. Gre za očitno teroristično dejanje, katerega cilj je zlomiti moralo, a so Ukrajinci trdno odločeni braniti prestolnico," je še dodal.

Po pogovoru z Dudo je Volodimir Zelenski na Twitterju objavil, da Ukrajina potrebuje učinkovito mednarodno pomoč in predlagal, da bi ta potekala v obliki protivojne koalicije. "Branimo svojo svobodo in ozemlje, vendar potrebujemo učinkovito pomoč mednarodne skupnosti," je zapisal ukrajinski predsednik. Ob tem je Zelenski še dodal, da je bila tuja pomoč njegovi državi med temami, o katerih sta se pogovarjala z Dudo.

Ukrajina, spopadi v Kijevu | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski begunci v Przemyślu. Vojna Svet Pretresljivi prizori in izpovedi: Prvi begunci iz Ukrajine prispeli na Poljsko

Odzivi držav

EU se je na četrtkovem izrednem vrhu v Bruslju dogovorila, da bo uvedla nove sankcije za ruski finančni, energetski in prometni sektor ter da bo uvedla nadzor nad izvozom. Poleg tega bo povezava zaradi vpletenosti v napad na Ukrajino uvrstil več ruskih državljanov na črni seznam in omejila vizumsko politiko do Rusov.

ZDA, Kanada in Združeno kraljestvo so pred tem prav tako napovedale svoje svežnje strožjih sankcij proti Moskvi.

Ukrajina, spopadi v Kijevu | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrajinski oče Solze in strah Svet Srce parajoče slovo: Tako se oče poslavlja od družine pred vstopom v boj Ukrajina Rusija vojna spopad napad Na desetine mrtvih Svet Popolna premoč Rusov v Ukrajini: Okoli Kijeva zategujejo zanko, ljudje trepetajo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • Željko 22:50 25.februar 2022.

    Bravo Rusija če bo treba še bom boril na tvoji strani. Te potrebe ne bo ker ti je zmaga zagotovljena. Srečno

  • Avatar Linstolenna
    Linstolenna 19:22 25.februar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • PaPajapopi 16:07 25.februar 2022.

    Prasci ruski so isti kot srbijanci pri nas, kos so prevozili fičota z tankom. Pa se točno ve kako so končali pri nas. Tako bo tudi tam.