Svet
9075 ogledov

Srce parajoče slovo: Tako se oče poslavlja od družine pred vstopom v boj

Ukrajinski oče
1/4
Reševalni pas/Twitter
Vojna so ljudje. Posnetki negotovosti, groze in strahu.

Drugi dan vojne v Ukrajini. Ruska vojska bi lahko obkolila Kijev v nekaj dneh, če ne že danes zjutraj, sodeč po tem, kako hitro napreduje, je ocenil neimenovani visoki predstavnik Pentagona. Po večurni razpravi se je v Bruslju v zgodnjih jutranjih urah končalo krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. 

Medtem ko politiki iščejo rešitve, kako bi zaustavili vojaško agresijo, ljudje na vojnem območju trpijo strah in negotovost. 

Ukrajina, ljudje v zakloniščih | Avtor: Epa V zakloniščih, v negotovosti, kaj bo ... Epa

Strah in negotovost

Del stanovalcev Kijeva je noč preživelo v zakloniščih in na postajah podzemne železnice. Večina ima s seboj le najnujnejše stvari, spijo na solih in kartonih. 

BBC je včeraj stopil v stik s Svetlano, zaposleno v šoli, ki je bila na poti proti zaklonišču. Ko se je včeraj zjutraj prebudila, so jo poklicali starši in ji povedali, da je vojna. 

Hitro je spakirala torbo, ki jo je vzela s seboj v zaklonišče; pripomočke za pranje in prenosni računalnik, tako da bi lahko nadaljevala z delom za svoj magisterij iz psihologije. "Ne morem razložiti vsega, kar občutim, je pa zelo, zelo nervozno. Zelo sem prestrašena," je povedala. 

BBC je včeraj govoril tudi z enim izmed 900 tisoč rezervistov ukrajinske vojske Markom, ki je povedal, da je pripravljen na poziv. "Ni drugega načina. Moramo braniti svojo državo in morda tudi umreti v tej vojni," je povedal in dodal, da je pripravljen umreti med bojem za vsak milimeter Ukrajine. 

Ukrajina, ljudje v zakloniščih | Avtor: Epa Epa

Slovo od družin 

Na spletu je postal viralen tudi zgovoren posnetek ukrajinskega očeta, ki se poslavlja od svoje hčerke in partnerke. Objavil ga je Independent. Vpoklicali so ga v vojsko, partnerka in hčerka sta se odpravili v zaklonišče. Vsi nemočni jokajo, to je lahko tudi njihovo zadnje slovo. 

Številni komentarji pod objavo, ki se na spletu širi kot požar, pozivajo h koncu agresije in vojne, ki je samo prvi dan zahtevala že najmanj 137 žrtev. 

Ukrajina Rusija vojna spopad napad Na desetine mrtvih Svet Popolna premoč Rusov v Ukrajini: Okoli Kijeva zategujejo zanko, ljudje trepetajo Thomas Bach Ogorčenje Šport Rusi z napadom prekršili skoraj 3000-letno tradicijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Albatroz 11:58 25.februar 2022.

    Samo strahopetci se skrivajo, pol pa naj zapusti državo če noče braniti domovine.!

  • marko345 10:08 25.februar 2022.

    Ma tako govorijo domobranci, ki svoje države nočejo branit.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 09:52 25.februar 2022.

    Svinjarija od ZDA nastavljene Ukrajinske vlade, da vpoklicuje civiliste za obrambo svojih skorumpiranih riti.. Če nimajo konkurenčne vojske naj spakirajo šila in kopita in pustijo Rusom, da nastavijo prorusko vlado in bo mir....Banda pokvarjena morilska...Edino kar bodo dosegli bo stotine ...prikaži veče mrtvih civilistov...