Svet
12362 ogledov

Video: S preurejeno masko "Decathlon" rešujejo okužene

Maska respirator Isinnova
Ideja mladih inženirjev, ki jo v nekaterih italijanskih bolnišnicah zaradi pomanjkanja pravih respiratorjev že uporabljajo. Načrte za izum velikodušno delijo po spletu.

Mladi inženirji iz italijanskega podjetja Isinnova so v zadnjih dneh že dvakrat opozorili nase. Najprej so uspeli s 3D tiskalnikom izdelati "venturi" ventil za priklop respiratorjev, ki je cenejši in v teh razmerah predvsem dostopnejši od originala. 

Zdaj pa jim je uspelo čisto običajno "Decathlon" masko za potapljanje spremeniti v delujoč pripomoček, ki ob priklopu na vod kisika respiratorja pomaga obolelim za koronavirusom pri predihavanju. Na idejo je sicer prišel Renato Favero, glavni zdravnik na italijanski kliniki Gardona Valtrompia, udejanjili pa so jo v omenjeni ekipi.

Ideja, kako "Decathlon" masko spremeniti v zaščitno PPE masko, sicer ni nova, je pa uspelo ekipi Isinnove dodati nanjo 3D stiskani "Charlotte" ventil, ki ga je mogoče priklopiti na ventilator. 

Maska respirator | Avtor: Isinnova Isinnova

V omenjeni bolnišnici so masko že testirali na bolniku in bili z delovanjem zelo zadovoljni. Maska sicer ni certificirana za zdravstveno uporabo, zato pri podjetju poudarjajo, da je njihova ideja namenjena le za nujne situacije. Teh pa trenutno po svetu ne manjka. 

Masko je mogoče priključiti na C-PAP tip respiratorjev ali pa neposredno na napeljavo s kisikom po bolnišnici. 

Gasilska brigada Lj - aplavz pred Infekcijsko kliniko Zahvala Slovenija Posnetek gasilcev, ki povzroči kurjo polt

Isinnova je vse načrte v zvezi s preureditvijo maske in izdelavo priklopnega ventila brezplačno objavila na spletu pod pogojem, da ne bodo namenjeni za komercialno uporabo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 3ae2ba73631a6af2916f37016aa7b6aec4a9ed7a 03:13 29.marec 2020.

    Kaj ko bi raje pisal na njihovo uredništvo? Ali pa kar vodstvu?

  • maiprinligh 19:04 27.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Žurnalček 16:25 27.marec 2020.

    Uredništvu Žurnala ! Ste se vi sploh zadnje čase vprašali ali ste vi informativni portal ali pol porno stran oz. stran za popularizacijo prostitucije in seksa !! Dejte odgovor , da vem ostat ali da vas zbrišem , ker mi ...prikaži več je tega vašega reklamiranja že zadosti !

Sorodne novice