Svet
8550 ogledov

Video: V ukrajinskem mestu izbruhnili protesti, tako so jih zatrli Rusi

Slavutič protesti Reševalni pas/Twitter
Ruska vojska je prevzela nadzor nad mestom Slavutič, ki leži 50 kilometrov severovzhodno od jedrske elektrarne Černobil, so danes sporočile ukrajinske oblasti. Prav tako naj bi ruske sile zajele župana mesta Jurija Fomičeva, prebivalci pa so se z ukrajinskimi zastavami podali na ulice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana

"Ruski okupatorji so vdrli v Slavutič, zasedli občinsko bolnišnico in zajeli župana mesta," je na telegramu zapisala vojaška uprava kijevske regije.

Kmalu po ruskem zavzetju pa so se prebivalci podali na ulice z veliko modro in rumeno ukrajinsko zastavo ter se odpravili proti bolnišnici, je sporočila uprava. Ruske sile naj bi, da bi razgnale demonstrante, streljale v zrak in v množico metale šok granate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na Telegramu so oblasti delile tudi fotografije, na katerih se je več deset ljudi zbralo okoli ukrajinske zastave in vzklikalo "slava Ukrajini".

Mesto Slavutič, v katerem sicer živi osebje, ki upravlja reaktorje v Černobilu, je bilo zgrajeno po nesreči v jedrski elektrarni leta 1986. Mesto leži 160 kilometrov severno od Kijeva, v njem pa živi približno 25.000 ljudi.

Ruska vojska je elektrarno v Černobilu zavzela 24. februarja, na isti dan, ko je Moskva začela invazijo na Ukrajino. Mednarodna agencija za jedrsko energijo pa je v četrtek ponovno izrazila zaskrbljenost, potem ko je Ukrajina organizacijo obvestila o ruskem bombardiranju Slavutiča.

Ostri spopadi za nadzor nad Mariupoljem

Prav tako pa trenutno potekajo ostri spopadi za nadzor nad pristaniškim mestom Mariupolj. Ruska vojska naj bi iz zraka in s topništvom obstreljevala civilne in vojaške objekte, kopenske sile pa medtem skušajo napredovati v središče mesta, je sporočil ukrajinski generalštab.

Višji svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je prav tako navedel, da trenutno potekajo ulični spopadi v Mariupolju. Z ruske strani pa je čečenski voditelj Ramzan Kadirov objavil videoposnetke, ki naj bi prikazovali prisotnost in razporeditev njegovih borcev v mestu.

Ubili še enega ruskega generala

V napadu v bližini južnega mesta Herson naj bi bil medtem ubit še en ruski general, in sicer podpolkovnik Jakov Rezancev, ki je bil poveljnik 49. združene armade. Gre za sedmega ruskega generala, ki je umrl v Ukrajini in drugega podpolkovnika. Ukrajinski mediji poročajo, da je bil general ubit v letalskem oporišču Čornobajevka, ki ga Rusija uporablja kot poveljniško točko in ga je ukrajinska vojska že večkrat napadla, poroča BBC.

Prav tako pa lokalni mediji danes poročajo, da je rusko obstreljevanje mesta Harkov poškodovalo več spomenikov. Med drugimi je bil v obstreljevanju zadet spomenik spomina na holokavst v obliki judovskega svečnika, je danes poročal portal Kharkiv Today, podatkov o tem, kdaj je bil spomenik poškodovan, pa zaenkrat še ni.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • milan41 17:14 27.marec 2022.

    Streljajte , kaj čakate ! Mogoće , da bodo oni prvi streljal ?

  • Zoran Župevec 20:02 26.marec 2022.

    Tudi zato ne verjamem ukrajinski in zahodni propagandi, da Rusi namerno streljajo civilne cilje. Če bi bili tako krvoločni, bi bili tile protestniki vsi mrtvi, ne le solzni.

  • Slavko Krizman 16:38 26.marec 2022.

    kje je pa video? so ga ukrajinski naciji ukradli?