Svet
9103 ogledov

Virusna bomba: "S prstom so kazali name, da sem prinesla okužbo"

Koronavirus v Franciji
1/13
Epa
2500 primerov okužb z novim koronavirusom v Franciji je povezano z verskim srečanjem v kraju Mulhouse.

Petdnevno versko srečanja protestantske cerkve Christian Open Door Church v francoskem Mulhouse ob nemški in švicarski meji, na katerega so prišli udeleženci z različnih koncev sveta, tudi iz Afrike, ki se je začelo 18. februarja letos, velja eno od večjih žarišč širjenja novega koronavirusa v Franciji.

Epidemiologi so namreč ugotovili, da je kar 2500 primerov okužb z novim koronavirusom covid-19 povezanih s tem dogodkom, kar dokazuje, kako močno je virus nalezljiv. Nekdo v kongregaciji je očitno bil nosilec virusa, a za to ni vedel in je virus prenesel na druge. 

Virus zanesli tudi v druge države

Udeleženci srečanja so virus očitno ponesli tudi v Burkino Faso na zahodu Afrike, na Korziko, Gvajano, Latinsko Ameriko, Švico, eno od francoskih jedrskih elektrarn ter delavnice enega največjih nemških proizvajalcev avtomobilov. 

koronavirus COVID-19 Slovenija Koronavirus Slovenija Novi podatki o Sloveniji: Še štiri smrtne žrtve covid-19

Nekaj tednov pozneje, ko je Nemčija že delno zaprla mejo s Francijo, so predstavniki cerkve za Reuters povedali, da je 17 članov kongregacije umrlo zaradi posledic povezanih z boleznijo covid-19. 

Že prej smo poročali, da so bila tudi nekatera druga verska srečanja povezana z velikim širjenjem virusa - v Južni Koreji je z Jezusovo cerkvijo Shincheonji, zaprto versko skupnostjo, povezanih okoli 5000 primerov okužb z novim koronavirusom. 

V času srečanja 12 potrjenih primerov v Franciji

Ko so se verniki v torek zvečer 18. februarja zbrali, je imela Francija 12 potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom, nobenega na območju Mulhouse. Francija takrat, tako kot tudi preostale evropske države, še ni sprejela nobenih omejitev glede zbiranja večjih skupin ljudi v zaprtih prostorih. Sprejeti tudi niso bili še nobeni varovalni ukrepi, kar se tiče razkuževanja rok. 

Koronavirus v Franciji | Avtor: Epa Epa

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v kongregaciji je bil identificiran 29. februarja, pri čemer so francoske zdravstvene oblasti takoj identificirale vse stike. Francoski epidemiolog Michael Vernay, ki je ugotovil, kako se je virus iz te točke že razširil, je dejal: "Spoznali smo, da imamo pred seboj časovno bombo."

koronavirus COVID-19 Slovenija Zdravje Virus se je razširil v tri nove občine

Na srečanju sta bila med drugim dva otroka, katerega mama je zaradi bolezni ostala doma, otroka pa je na versko srečanje pripeljal dedek. Starejši otrok je bil star pet, mlajši pa eno leto. Otroci in njuna mama so bili pozneje testirani in ugotovljeno je bilo, da so vsi trije okuženi z novim virusom ter bi lahko predstavljali pacienta 0 teh okužb.   

Na osrednjem dogodku je bilo 2500 ljudi

Na osrednjem dogodku tedenskega slavljenja je bilo okoli 2500 ljudi, sicer so bila srečanja manjša in so vključevala do 1000 udeležencev. Ob koncu srečanja, 21. februarja, nobeden ni imel gripi podobnih simptomov, v Italiji pa je bilo tedaj število potrjenih primerov stabilno in je vztrajalo pri številki 12. 

3. marca je bilo v Franciji potrjenih že 91 novih primerov okužb s covid-19, s skupnim številom okužb 191. Cerkev je objavila obvestilo, da so zaznali okužbo med udeleženci srečanja ter pozvali vse, ki so bili z njimi v stiku, da se testirajo. 

Veliko francoskih delavcev dela preko meje

Med okuženimi so bili tudi francoski delavci, ki so se vozili preko meje v službo v nemško industrijsko pokrajino Baden-Württemberg, kjer imajo svoje izpostave Porsche in Mercedes-Benz. Prav tako je na območju velik zaposlovalec zabaviščni park Europa Park, kjer je mnogo zaposlenih s francoske strani meje. 

Ameriški predsednik Donald Trump Obup na letalonosilki Svet Trump dramatično opozoril Američane, kaj sledi

Okužbe so zaznali tudi v francoski jedrski elektrarni v kraju Fessenheim v bližini Mulhouse, zaradi česar je moralo v izolacijo 20 delavcev. Eden od udeležencev je delal v tovarni Peugeot Citroen na obrobju Mulhousa, kamor se je virus prav tako zanesel. 

4. marca so potrdili prvo okužbo na francoskem otoku Korzika - šlo je za primer osebe, ki je bila na verskem srečanju v Mulhouse. 27. marca je bilo na Korziki potrjenih že 263 primerov, zaradi covid-19 je umrlo 21 oseb. 

Obtoževali so jo, da je virus prinesla na otok

"Ljudje so s prstom kazali name," je 16. marca dejala Antoniette. "Potrebujejo grešnega kozla." Za Reuters je povedala, da so se nekateri obnašali sumničavo do evangeličanskih kristjanov ter jo krivili, da je virus pripeljala na Korziko. Tudi sin pastorja v Mulhouseu Jonathan Peterschmitt je povedal, da so bili tudi drugi člani kongregacije podvrženi verbalnim napadom neznancev zaradi širjenja okužbe, zato se bojijo razkriti svojo identiteto. 

Michelle Money Magazin Ameriška zvezdnica v strahu: Njena hči je v umetni komi

20 marca je imela Francija že deset tisoč potrjenih primerov covid-19, približno eno četrtino v pokrajini Grand-Est, ki vključuje tudi Mulhouse. "Velika večina okužb na tem območju je povezana s cerkvijo," je povedal lokalni epidemiolog Vernay. Ker je bilo v pokrajini več kritičnih primerov kot postelj, so mnoge s helikopterjem prepeljali na zdravljenje v Švico, Nemčijo in Luksemburg. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • kapibara1 20:08 01.april 2020.

    Pa kaj zdej ? A je užaljena ker so se zlagal..?? al ker so povedal resnico..??