Svet
40 ogledov

Vse več splavov zaradi spola otroka

nosečnica srajca Shutterstock
Vodja zdravstvene službe je klinike, ki opravljajo prekinitve nosečnosti, pisno spomnil na odgovornost, potem ko je Daily Telegraph odkril, da so opravljali splave zaradi spola nerojenega otroka. Svet Evrope: staršem ne razkrijte spola.

Britanske zdravnike na klinikah, kjer opravljajo splave, so novinarji časnika Daily Telegraph skrivaj posneli, ko so pristali na prekinitev nosečnosti zgolj zaradi nezadovoljstva bodočih staršev s spolom nerojenega otroka. Zdravstveni delavci so priznali, da so bili pripravljeni ponarediti dokumente, čeprav je postopek iz omenjenih razlogov nezakonit.

"Če se je to dogajalo, ne gre samo za ta kazniva dejanja, ampak ta za sabo potegnejo tudi ponarejanje poročil. Šokantno je, da se je to dejansko dogajalo. Zagotovo bomo preiskovali dalje," zagotavlja sekretar na zdravstvenem ministrstvu Andrew Lansley.

"Ne sprašujem. Če želite splav, pač želite splav."

Novinarji časnika so spremljali nosečnice na devet klinik v različnih delih Velike Britanije. V treh primerih so posneli privolitev zdravnikov, potem ko jim je nosečnica  povedala, da želi prekiniti nosečnost, ker ni zadovoljna s spolom nerojenega otroka. "Ne sprašujem. Če želite splav, pač želite splav," je rekla ena od ginekologinj, zaposlenih v več zdravstvenih ustanovah. Kolegu je sporočila, da ženska želi splav iz "socialnih razlogov" in da ne želi "odgovarjati na vprašanja".

Svet Evrope: staršem ne razkrijte spola

Lani je Svet Evrope državam članicam, tudi Veliki Britaniji, priporočil, da prav iz omenjenega razloga bodočim staršem ne razkrijejo spola otroka zaradi skrbi, kar so upoštevale mnoge bolnišnice. Leta 2010 so v Angliji in Walesu zabeležili 189.574 splavov, kar je osemodstotno povečanje v zadnjem desetletju. Obstajajo tudi dokazi, da je splavljenih več ženskih kot moških zarodkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.