Svet
14 ogledov

Vsesplošno bežanje pred cunamiji

potres, Čile, uničenje, stavbe
1/31
Žurnal24 main
Južnoameriško državo Čile je stresel silovit potres z magnitudo 8,8, ki je po zadnjih podatkih zahteval 147 življenj. Zaradi nevarnosti pred cunamiji so evakuirali več deset tisoč ljudi.
Žarišče potresa, ki je stresel tla ob 3.34 po tamkajšnjem času, je bilo 91 kilometrov od drugega največjega mesta v državi Concepcion, ki je od prestolnice Santiago oddaljeno približno 450 kilometrov.
Globina potresa je bila 59,4 kilometra. Po prvem sunku so zaznali še dva popotresna sunka, ki sta bila 6,5 oziroma 5,5 stopnje, močan popotresni sunek pa je stresel tudi Santiago.
V Concepcionu, ki leži ob reki Bio Bio, živi več kot 200.000 ljudi, v širši okolici pa okoli 800.000.

Popotresni val je prišel do Havajev malce pred 23. uro po srednjeevropskem času in oblasti so imele dovolj časa za uspešno evakuacijo ogroženih predelov.

NOAA ocenjuje, da bo val ponekod morda visok tri metre. Računalniški modeli napovedujejo, da bo najhuje v zalivu Kahului na otoku Maui in zalivu Hilo na otoku Havaji.

Val pričakujejo tudi na popularni plaži Waikiki. NOAA napoveduje, da bo nevarno, ne pa tudi katastrofalno.

Turisti na varnem
Turisti naj bi bili v sodobnih, dobro grajenih hotelih povsem varni nad tretjim nadstropjem.

Oblasti so s posebnimi avtobusi praznile plaže, lastniki so umikali čolne iz morja in od obale v notranjost otokov so se v soboto vile vrste vseh mogočih vozil.

Opozorilo pred cunamijem velja tudi za vso zahodno obalo ZDA.

Trimetrski valovi dosegli obale Čila
Popotresni valovi so po podatkih Centra za opozarjanje pred cunamijem v Tihem oceanu doslej dosegli 11 čilskih obalnih mest, najvišji, visok 2,34 metra pa je dosegel mesto Talcahuano.

Velik popotresni val je že pred tem dosegel otok Robinson Crusoe, ki leži okoli 660 kilometrov od čilske obale, a od tam oblasti niso prejele poročil o večji škodi.

Popotresni val naj bi zelo ogrožal tudi Velikonočni otok, kjer živi okoli 4000 ljudi, zaradi česar je čilska predsednica tam ukazala delno evakuacijo.

Najmanj 147 žrtev potresa
Čilska predsednica Michelle Bachelet je nekaj ur po potresu zatrdila, da je v potresu izgubilo življenje 78 ljudi, medtem ko se je po zadnjih podatkih številka povzpela že na 147.

Predsednica je za tri osrednje regije v državi razglasila izredne razmere, a hkrati prebivalce pozvala, naj bodo mirni. Za zdaj po lastnih navedbah ni zaprosila za pomoč tujine. Oblasti se sicer bojijo, da je pod ruševinami pokopanih več sto ljudi, zato naj bi število žrtev še vztrajno naraščalo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main







Visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton je prizadetim v potresu v Čilu zagotovila pomoč unije. Pomoč so obljubili tudi Združeni narodi in ZDA. Pentagon je s svojim ladjevjem v Tihem oceanu pripravljen posredovati, če bo potrebno, in pomagati prebivalstvu, če jih bo prizadel cunami.

 

V prestolnici Santiago de Chile ne delajo telekomunikacije povezave, sesuli so se sistemi za oskrbo z elektriko, vodo in plinom. Porušile so se številne starejše zgradbe, tudi zgodovinskega pomena, kot so cerkve in poslopja iz ilovice. Oblasti so zaradi posledic potresa za najmanj teden dni tudi zaprle mednarodno letališče v prestolnici.

Katastrofalno je tudi v Concepcionu, ki ga je potres najbolj prizadel. Porušili so se mostovi in vdrle ceste, dostop do središča mesta pa naj zaradi ruševin sploh ne bi bil mogoč. Prav tako so praktično onemogočeni vsi komunikacijski stiki s tem mestom.

"Kot da bi bilo konec sveta"
˝Nikoli v življenju nisem doživel takšnega potresa. Zdelo se mi je, kot da bi bilo konec sveta,˝ je dejal nek moški za lokalno televizijsko postajo v mestu Temuco, kjer je potres močno poškodoval stavbe, evakuirati pa so morali tudi tamkajšnjo bolnišnico.

Potres so čutili tudi v Santiagu, kjer so se stavbe tresle od 10 do 30 sekund, v nekaterih predelih mesta pa je zmanjkalo tudi električne energije. Brez elektrike je ves južni del države. V mestu naj bi se vdrle ceste in porušili mostovi, stavbe pa so se "tresle kot žele". Ljudje so v paniki sredi noči zbežali na ulice. Potres naj bi na poslopjih in infrastrukturi povzročil ogromno škodo, kolikšen bo obseg, pa za zdaj še ne morejo oceniti.

"Še vedno iščemo morebitne ujete v dvigalih. Najprej bomo reševali zahtevne primere," je dejal eden izmed reševalcev.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Močno tresenje tal pa je trajalo med 10 in 30 sekund. ˝Ljudje so tako takoj zapustili stavbe in se v strahu podali na ulice. Začeli so se objemati in jokati,˝ je za Reuters dejal očividec.

Opozorila vse do Indonezije
ZDA so zaradi potresa izdale svarilo za celotno območje Srednje Amerike, Čile, Peru, Ekvador, Kolumbijo, Antarktiko in Francosko Polinezijo.

V pripravljenosti so tudi na Japonskem, kjer je premier Jukijo Hatojama vladi že naročil, naj se pripravi na nudenje pomoči morebitnim žrtvam. Oblasti na Filipinih pa so v pripravljenosti, da v primeru cunamija odredijo evakuacijo.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


V centru za opozarjanje pred cunamijem so še poudarili, da naj bi se ogromni popotresni valovi širili postopoma. Med dvema valoma bi lahko pretekla tudi ura. Oblasti doslej po besedah predsednice nimajo podrobnejših podatkov o cunamiju, so pa prejeli poročila o plimnem valu, ki je dosegel otočje San Fernandez in zalil več hiš.

Zadnji uničujoč potres leta 1960
Čile je maja 1960 stresel uničujoč potres jakosti 9,5 po Richterju, ki so ga takrat poimenovali Valdivia ali Velik čilski potres. Ta potres je sprožil cunami, ki je prizadel jug Čila, Havaje, Japonsko, Filipine, dosegel pa je celo Novo Zelandijo in jugovzhod Avstralije.

Naravna katastrofa je takrat terjala 2200, po nekaterih ocenah pa celo 5700 mrtvih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.