Svet
50 ogledov

Zajčka hladnokrvno ubili med radijsko oddajo

Zajček 24/7
Vodilni pri danski radijski postaji 24/7 so se po tem, ko so med oddajo v živo ubili zajca z odmerjenim udarcem zračne tlačilke za kolo, branijo in opozarjajo na hinavščino.

Radijski voditelj Asger Juhl je, med vodenjem oddaje na temo počutja živali, z zračno tlačilko z odmerjenim udarcem v tilnik pokončal devet tednov starega zajčka z imenom Allen. To je storil ob prisotnosti profesionalnega skrbnika živali iz danskega živalskega vrta.

Juhl je radijskim poslušalcem pojasnil, da zajca ni ubil nenamerno, saj je bil namen, da ga odnese domov, odre njegovo kožo in ga poje.

Val ogorčenja

Po pisanju Reutersa je nenavadna predstava izzvala velik val ogorčenja na socialnih medijih in spletnih forumih. Številni Danci so izrazili gnev zaradi njegovega dejanja. "To so bolniki. Tlačilko za zrak bi jim morali poriniti v obraz," je na Facebooku zapisala Mellissa Rod.

Na radijski postaji so se nemudoma odzvali in odgovorili, da so predvideli takšne reakcije ter zgražanje javnosti in rojake označili za hinavce. "Vedeli smo, da bomo obtoženi za provokacije. Predvideli smo takšne reakcije. To smo storili zato, da bi sprožili razpravo o hinavščini, s katero se dojema krutost do živali," so v izjavi za javnost zapisali pri radijski postaji 24/7.

Zaskrbljenost pozabijo pri večerji

Med oddajo so Danci poslušali podrobnosti o mesni industriji. Radijski voditelj je navedel podatke, da število prašičev namenjenih zakolu in predelavi v hrano presega število prebivalcev. Voditelj je mnenja, da Danci pozabijo na zaskrbljenost do živali, ko se usedejo za mizo in večerjajo.

"Te živali pogosto trpijo v velikih mukaj, preden pridejo do naših krožnikov. Ubijajo jih nadzorovano, kot smo mi to storili z zajcem v našem studiu. Vendar se nihče ne pritožuje," pravijo na radijski postaji.

Po odzivu so se stališča na spletnih omrežjih nekoliko omilila, številni pa so priznali, da so pri 24/7 s provokacijo sprožili drugačno razmišljanje ljudi. "To veliko pove o Dancih. Dejstvo je, da ponorijo za enim mrtvih zajcem, čisto vseeno pa jim je za tisoče imigrantov, ki stradajo v Sredozemlju," je na Twitterju napisal eden od Dancev.

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:35 30.maj 2015.

    Na začetku sem bil zgrožen ampak ko sm pa prebral do konca mi je pa postal jasno. To ni problem sam na Danskem ampak praktično povsod po svetu. Ljudje bi obsojal uboj enega zajčka ne bi pa obsojal množične uboje ...prikaži več prašičkev, ki se dogajajo zato da se doma je meso.

  • vzev 16:16 30.maj 2015.

    In kaj je tako nenavadnega, kaj je storil. Naj se vsi zavedajo od kod pride meso. In zajca se pač že od nekdaj ubija na tak način.

  • KOJAK 16:01 30.maj 2015.

    :) ... si samo naslov prebral kajne?