Svet
19988 ogledov

Zaposlenemu pri zimski službi grozi 10 let zapora

Prometna nesreča za Bežigradom Bralka
Poledenela cesta je zahtevala življenja dveh ljudi. Je kriv zaposleni pri zimski službi?

Temperature 14. decembra leta 2015 so se zarana spustile pod ničlo; nadvoz v Veliki Gorici se je spremenil v pravcato drsališče, na katerem je prišlo do hude prometne nesreče, v kateri sta življenje izgubila dva človeka, tretji je bil hudo poškodovan.

Na zagrebškem sodišču poteka sojenje zoper tri domnevne povzročitelje nesreče: vozniku, ki je povzročil trik, zoper zaposlenega pri cestnem podjetju VG Komunalac in podjetju samemu. Glede na obtožnico so vsi trije, vsak na svoj način povzročili krivdo za tragično prometno nesrečo, piše Jutarnji list.

Vožnja in alkohol Ste vedeli Avto Ali veste, kdaj voznik ne vidi več rdeče barve?

Prvi omenjeni je usodnega dne nekaj pred šesto uro zjutraj pripeljal na nadvoz, glede na policijsko preiskavo je vozil 67 kilometrov na uro. Svoje vožnje ni prilagodil danim razmeram, izgubil je oblast nad vozilom in čelno trčil v nasproti vozeči avtomobil, v katerem so bili trije potniki. Dva sta v nesreči umrla. Grozi mu do osem let zaporne kazni.

Zaposleni pri VG Komunalac je po drugi strani obtožen, da je omenjeno noč ogrozil varnost ljudi zaradi malomarnosti. Zadolžen je bil za zimsko službo, zanemaril obvestila glede pojava poledice in delavcem na cesti ni naročil preventivnega posipavanja na usodnem nadvozu. Grozi mu kazen zapora v dolžini od enega do deset let.

Javnemu podjetju po drugi strani grozi denarna kazen v znesku do višine milijon in pol evrov.

Zanemaril dolžnost

"V času, ko se pričakuje poledica, sicer ne velja strogi protokol, sprejemajo se odločitve glede na osebno presojo, pri čemer odgovorni opravljajo oglede na terenu. Že ko pride do manjšega pojava poledice, se kritična mesta posipavajo s soljo. Praksa je, da se tekom noči teren pregleda od dva do trikrat," je na sodišču povedala priča, ravno tako zaposlena pri omenjenem javnem podjetju.

Obtoženi mu je zagotovil, da bo on pregledal teren, a tega ni storil.

Tako gasilci kot policisti in reševalci, ki so posredovali v primeru nesreče, so na sodišču povedali, da se je na nadvozu težko tudi stalo pri miru, kaj šele hodilo ali vozilo, tako huda poledica je bila.

Obtožena se sicer zagovarjata kot nedolžna, krivde ne priznavata.

Svet Snemal, kako vozijo 200 na uro, nekaj sekund zatem sta bila mrtva

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • McClain 18:23 29.december 2017.

    pol pa v naši občini, da rajš ne napikšem kateri, ker ni vredna da jo pes poščije, pričakujejo da bo nekdo plužil za 1 evro/kilometer, s svojim vozilom, s svojim bencinom, s svojim vzdrževanjem, v svojem riziku za vse, podnev ...prikaži več al ponoč, z ddv-jem v ceni. To bi mogel bit blesav do amena. Na občini pa babe 1300 plače neto, pa vsak let 5 kil zraven od samga dolgega cajta, kofetkov in malc...

  • bigbang 16:14 29.december 2017.

    V Slo je bil kriv upravljalec cest samo takrat, ko so se skantali policaji s Provido. Vsi ostali primeri nosijo štampiljko "neprilagojena hitrost".

  • nergač 12:00 29.december 2017.

    Dajte še kaj iz Indije, Pakistana, tam boste šele imeli kaj za pisat, ko vidim, da vam zmanjkuje idej pa posegate po tujini.