Svet
25920 ogledov

Zaušnica hrvaškemu turizmu: "Drago in umazano"

Plaža na Hvaru
Nemški mediji objavili hudo zaušnico turizmu naših južnih sosedov.

Mediji nemškega govornega območja, med drugim avstrijski Die Presse in nemški Tagesspiegel, so objavili članek dopisnika z Balkana Thomasa Rosera, v katerem ta obravnava stanje hrvaškega turizma v letošnji sezoni.

Med drugim je izpostavljeno, da letos Hrvaška beleži manj turistov, saj ima težavo z "visokimi cenami in umazanijo" ter da prazne večinoma ostajajo zasebne nastanitve z eno do treh zvezdic. Omenjeni novinar navaja, da je Hrvaška leta beležila rast števila nočitev, da pa so se v letošnjem letu stvari korenito spremenile.

V članku med drugim avto navaja, da je bila rast hrvaškega turizma leta povezan s težavami Turčije in turistične konkurence severa Afrike ter da prihodi od turizma predstavljajo okrog petino hrvaškega BDP-ja.

Minister za turizem Gari Cappeli miri s podatki, da sta Portugalska in Španija zabeležili še večji padec turistov in da se Hrvaška v primerjavi z njima dobro drži. Hrvaški mediji po drugi strani pišejo o "sezoni streznitve" in "koncu turističnega sna".

Hrvaškemu turizmu se večinoma zameri to, dodaja portal Index.hr, da za visoke cene ponuja bore malo. Predvsem se pri tem izpostavljajo privatne nastanitve, kjer za garsonjero dnevno zahtevajo tudi več kot 100 evrov, opremljene pa so še v času nekdanje Jugoslavije.

Turiste motijo visoke cene parkirišč, ležalnikov na plažah, težave so tudi v odnosu, saj na pritožbe turistični delavci odgovarjajo z žaljivkami in grožnjami.

Avtor omenjenega članka za nemško govoreče območje poudarja še, da se turistična rast Hrvaški vrača kot bumerang, pri čemer dodaja, da je na obali vse vevč kriminala in da na terenu ni dovolj policije.

Hrvaška obala Manj turistov Svet Hrvaška: "Nenasitne riti z možgani kot zlate ribice" Hrvaška policija Strožje kazni Svet Nova zakonodaja na Hrvaškem: Oglobili so ga za skoraj štiri tisoč evrov

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 21:30 16.avgust 2019.

    Sedaj so pa nemci to rekli sedaj bo pa problem. Lenobe Hrvaške delat bo treba začeti kar pa vem da vam ne diši preveč ker ste vedno samo kradli to kar vem še sedaj dobro gre

  • stromar 18:18 16.avgust 2019.

    Hrvaška daleč najlepša, blizu, poceni, nikoli problemov, čisto bolj kot na vseh afrika in eur plažah, istra sicer res malo prepolna, gradi se ogromno in sproti vse proda. Čudno, a ne, če je tako zanič. Komu ne paše naj ne ...prikaži več hodi dol, edino pravilno

  • albert 16:40 16.avgust 2019.

    Letos je bilo na hrvaškem največ nemcev sledili so slovenci. Drugo leto bodo slovenci prvi, ker jim je vseeno kje spijo kje se kopajo in kakšne so cene. To je pač dopust na kredit.